Garam masala - mieszanka przypraw kuchni indyjskiej

Garam masala to pikantna mieszanka prażonych, a następnie mielonych przypraw korzennych o smaku kuchni indyjskiej, to ona nadaje mięsu i warzywom orientalnego aromatu.

Garam masala jest przyprawą w kuchni indyjskiej. Ma złotawobrązowy kolor. To ona nadaje potrawom wywodzącym się z Indii charakterystyczny, orientalny smak i aromat. Nie jest przyprawą samą w sobie, a mieszanką odpowiednio dobranych składników.

 

  • Powstawanie garam masala
    Podstawową zasadą powstawania mieszanki jest prażenie przypraw, a następnie ich mielenie. Składniki różnią się od siebie w zależności od rejonu pochodzenia, tradycji rodzinnej, czy po prostu upodobań. Nie bez powodu w języku hindi „garam masala” znaczy „gorąca mieszanka” - ma bardzo wyrazisty smak. Zawdzięcza go kilku podstawowym składnikom, jak kmin rzymski (kumin), który nadaje aromat i jest stosowany nie tylko w kuchni indyjskiej, ale także północno-afrykańskiej i chińskiej. Dodaje się kolendry stosowanej potrawach typu chutney i curry. Kolejnym składnikiem jest powszechnie znany i popularny także w kuchni polskiej pieprz czarny. Kardamon nadaje łagodnego aromatu i smaku, natomiast chili zaostrza.
     
  • Użycie hinduskiej przyprawy
    Pasuje do kurczaka, pulpetów, ryb i warzyw. Aby uzyskać jak zamierzony efekt, wsypuje się ją na sam koniec gotowania, wydziela wtedy najwięcej aromatu i nadaje najlepszy smak. Ze względu na jej siłę trzeba jednak uważać na ilość dodanej przyprawy, by nie przytłumiła smaku dania. W niektórych potrawach można ją zastąpić curry, ponieważ przyprawy są podobne, jednak efekt nie będzie taki sam. Jest uniwersalnym dodatkiem, oznacza to, że by zrobić wyjątkowe danie o charakterze kuchni indyjskiej wystarczą na przykład ziemniaki, marchewka, pomidory oraz kilka innych warzyw dodanych wedle gustu i doprawionych garam masala.
     
  • Jak zrobić garam masala
    Można je kupić w sklepach z produktami orientalnymi i w Internecie. Można jednak zrobić mieszankę samodzielnie. Najpierw należy uprażyć wszystkie podane wyżej przyprawy na patelni a następnie wszystkie razem drobno zmielić. Dodaje się ponadto suszone liście laurowe, goździki i cynamon, przyprawa ma dzięki nim lekko słodkawy, korzenny smak. Warto także urozmaicić smak przyprawy gałką muszkatołową. Trzeba jednak uważać, ponieważ jest to jedyny składnik, jakiego nie należy prażyć. Składniki, które dodaje się do garam masala zależą w dużym stopniu od indywidualnych upodobań, używa się głównie przypraw korzennych. Przyprawy powinny być dodawane w wyważonych ilościach, składników o silniejszych smakach (goździki, gałka muszkatołowa) powinno być proporcjonalnie mniej. Należy pamiętać, że garam masala domowej roboty trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.