Garnek do gotowania na parze: wybór i zastosowanie

Garnek do gotowania na parze jest jedną z najbardziej naturalnych metod zdrowego i łatwego przygotowania potraw dla całej rodziny.

Garnek do gotowania na parze przydaje się w każdym domu. Metoda ta zwana również sztuką parowania ogranicza w dużym stopniu degradację witamin, eliminując przy tym proces wypłukiwania minerałów oraz zmniejsza straty wagowe przygotowywanego dania. Na parze, czyli pod ciśnieniem gotuje się w trzyczęściowych garnkach.

Garnek do gotowania na parze
Gorąca para wypełnia cały garnek, dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko. Im wyżej, tym słabsze działanie pary i wolniejszy czas obróbki. Warzywa najlepiej gotować w całości. Układając potrawy w garnku należy zostawiać między nimi przerwy, aby para mogła swobodnie krążyć. Potrawy są delikatniejsze w smaku i bardziej aromatyczne. Większość warzyw po gotowaniu w wodzie rozpada się. Dzięki gotowaniu w na parze jest to niemożliwe. Trzeba również pamiętać o jakości produktów. Muszą być świeże. Najmniejsza plamka pleśni rozwinie się dużo szybciej pod ciśnieniem niż w trakcie innego sposobu przyrządzania potraw. Tłuszcz z mięsa należy usunąć przed gotowaniem. Uniwersalny garnek do gotowania na parze składa się z trzech części. Do dolnego wlewa się wody. W następnym, tak zwanej wkładce z dziurkami na dnie umieszczamy produkt i przykrywamy pokrywką. Dzięki temu czas gotowania skraca się do minimum. Łatwo się go utrzymuje w czystości. Większość z nich można już myć w zmywarkach. Garnek ten nie zajmuje dużo miejsca na półce. Cenowo znajdzie się oferta na każdą kieszeń.

Elektryczny garnek do gotowania na parze czyli parowar
Elektryczny garnek zrobiony jest zwykle z dobrej jakości plastiku. Podstawa może być aluminiowa. Taki parowar może posiadać program, który podpowiada jak długo przygotowuje się daną potrawę. Po upływie czasu sam się wyłącza. Jest też opcja podgrzewania potrawy po czasie gotowania. Bardzo przydatna funkcja. Można również nabyć garnek ze specjalnym pojemnikiem na sos czy zupę. Znajduję się on najwyżej. Parowar trochę gorzej się czyści niż zwykły garnek do gotowania na parze natomiast spokojnie można taki parowar ustawić na blacie kuchennym dzięki ładnemu wykończeniu.  Jest on nieco droższy niż zwykły garnek. Garnek do gotowania na parze jest dobrym sposobem zdrowego i szybkiego gotowania dla całej rodziny.