Garnki indukcyjne: jak używać

Wielu ludzi ma spore wątpliwości dotyczące używania kuchenek oraz garnków indukcyjnych, postaramy się je rozwiać.

Garnki indukcyjne nie są wcale nowym wynalazkiem. Pierwsze płyty indukcyjne pojawiły się już w latach 70 w Stanach Zjednoczonych. W Polsce już obserwujemy wyraźny wzrost sprzedaży takich kuchenek, za kilka lat najprawdopodobniej będą dominowały nad pozostałymi płytami grzewczymi. Warto zatem bliżej przyjrzeć się tej technologii, szczególnie, że ma ona swoje plusy.

Jak działa płyta indukcyjna?
Płyta indukcyjna działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Pod warstwą szkła znajduje się cewka, przez którą przepływa prąd przemienny powodujący powstanie pola elektromagnetycznego zmiennego, czyli takiego, w którym bieguny stale się zamieniają (zgodnie z częstotliwością przepływającego prądu przemiennego). Pole to z kolei wpływa na garnek, który musi być wykonany z jakiegoś żelaznego metalu, czyli takiego który jest przyciągany prze magnes. Cząsteczki takiego metalu mają budowę polarną, czyli podobnie jak magnes mają biegun północny i południowy. Ze względu na to, że kuchenka wytwarza zmienne pole magnetyczne cząsteczki te muszą stale obracać się właściwym biegunem w stronę cewki. Podczas tych licznych obrotów ocierają się o siebie wytwarzając ciepło. W skrócie - to nie kuchenka się nagrzewa, ale garnek indukcyjny, który na niej stoi. Takie rozwiązanie jest bardzo bezpieczne, jeśli włączymy kuchenkę, to możemy spokojnie położyć na niej rękę, a ona będzie chłodna. Może nagrzać się tylko od garnka indukcyjnego w trakcie gotowania. Podobnie jeśli coś na nią wylejemy, albo wypadnie nam z patelni- nie przypali się, ponieważ kuchenka działa tylko na naczynie w którym gotujemy, a nie na jedzenie. Kolejnym plusem jest wydajność energetyczna takiej kuchenki. Jest ona o 30% wyższa niż w przypadku kuchenki ceramicznej i aż o 50% wyższa w stosunku do kuchenki gazowej. To znaczy, że potrawy przygotujemy szybciej i taniej! Kuchenki indukcyjne są już coraz tańsze. Są one może trochę droższe od kuchenek ceramicznych bądź gazowych, ale przy dłuższej eksploatacji i tak na nich zaoszczędzimy.

Jakie garnki nadają się do płyty indukcyjnej?
Jak wspomnieliśmy wcześniej obiad na płycie indukcyjnej ugotujemy tylko w naczyniu z metalu ferromagnetycznego, czyli takiego, który przyciąga magnes. Aby się przekonać, który garnek jest garnkiem indukcyjnym należy zabrać ze sobą mały magnes i sprawdzić w sklepie czy garnek go przyciągnie. Poza tym wystarczy zapytać sprzedawcę. Większość garnków indukcyjnych posiada odpowiednie oznaczenia. Jeśli chodzi o naczynia emaliowane, to teoretycznie nie ma przeciwwskazań do ich stosowania, ale najlepiej sprawdzić w instrukcji kuchenki, ponieważ niektórzy producenci ich nie zalecają. Często zestaw odpowiednich garnków indukcyjnych można kupić od razu z kuchenką. Na pewno nie zadziałają naczynia ceramiczne, szklane, ze stali nierdzewnej, aluminium, brązu, miedzi oraz naczynia wypukłe i z nóżkami. Garnki aby prawidłowo funkcjonowały muszą mieć płaskie dno z metalu ferromagnetycznego oraz o średnicy w zakresie podanym przez producenta w instrukcji.