Gatunki herbat – przegląd

Herbata, po wodzie, jest najczęściej spożywanym napojem na świecie i dlatego warto przyjrzeć się z bliska różnym gatunkom herbat i ich właściwościom, aby móc z pełną świadomością wybrać tą najlepszą.

Herbata to nic innego jak wysuszone i przetworzone liście jednego gatunku rośliny zwanej camelia sinesis. Mimo tego można wyróżnić wiele jej odmian, które obecnie są liczone już w tysiącach. Gatunki herbat różnią się w zależności od regionu, w którym rosną i od czasu zbioru. Jedna z podstawowych klasyfikacji dzieli herbaty na te pochodzenia chińskiego, indyjskiego (Assam) i na hybrydy - gatunek znajdujący się pomiędzy dwoma pozostałymi. Każdy z tych rodzajów charakteryzuje się odmiennym sposobem przetwarzania i z każdego z nich produkuje się różne gatunki herbat.

Najpopularniejsze gatunki herbat

Bezsprzecznie najczęściej spożywanym gatunkiem herbaty na świecie jest jej czarna odmiana. W wyniku intensywnego procesowi fementacji zawiera ona aż 20% kofeiny. Zielona odmiana herbaty od kilku już lat święci tryumfy nie tylko w Azji. Uznanie reszty świata zyskała dzięki swoim zdrowotnym właściwościom. Nie tylko pomaga kontrolować właściwy poziom cukru i cholesterolu, ale także opóźnia proces starzenia się skóry. Najniższą zawartością kofeiny może poszczycić się natomiast biała herbata. Jest ona bardzo delikatna w smaku, o którym decyduje między innymi fakt, iż jej liście zbierane są w bardzo wczesnym stadium, zanim jeszcze zdążą się otworzyć. Oolong to z kolei odmiana o słodkim aromacie. Pomaga ona zrzucić zbędne kilogramy i wpływa korzystnie na cerę.

Korzyści z picia herbaty

Liczne badania wykazały, iż picie herbaty jest bardzo korzystne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera ona bowiem wysoki poziom antyoksydantów i flawonoidów, które posiadają zdolność zwalczania wolnych rodników. Różne gatunki herbat zawierają ponadto fluor, który działa zbawiennie na zęby i zabija bakterie, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się nieprzyjemnego oddechu i kamienia. Oczywiście wyżej wymienione związki występują w różnym stężeniu w różnych gatunkach herbat. Dlatego przy kupnie zwrócić uwagę należy między innymi na wysoką jakość herbaty i w miarę możliwości wybierać tą liściastą. Badania pokazały ponadto, iż osoby pijące regularnie herbatę mają niższe ciśnienie, oraz niższy poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu są mniej narażone na problemy sercowe. Herbata, szczególnie zielona, jest także bardzo skuteczna w profilaktyce przeciwrakowej. Wzmocnienie odporności organizmu, zwalczanie komórek leukemii czy opóźnienie wystąpienia choroby Alzheimera to kolejne, ale na pewno nie wszystkie korzyści jakie niesie ze sobą picie herbaty.

Z nami zarobisz łatwo i szybko