Gęś świętego Marcina

Gęś świętego Marcina jest tradycyjną potrawą w Austrii, Niemczech i Francji, natomiast w południowej Szwecji sam św. Marcin jest patronem tamtejszych gastronomów.

Do dnia dzisiejszego w wielu krajach gęś jest obowiązkową potrawą na dzień 11 listopada. Sposobów na przyrządzenie jest wiele na przykład nadziewana rodzynkami, jabłkami czy kasztanami. Każdy może porwać się fantazji i dać własne dodatki oraz nadzienia - ważne jest tylko, by gęś świętego Marcina była pieczona.

  • Pochodzenie „świętomarcińskie gęsi”
    W roku 371, po śmierci biskupa Tours święty Marcin został wybrany na to stanowisko. Legenda głosi, że chcąc uniknąć przyjęcia tych przywilejów schował się do szopy obok klasztoru, gdzie chowano gęsi. Zaniepokojone ptaki, swoim głośnym gęganiem zdradziły kryjówkę biskupa. Święty Marcin tym samym został nowym biskupem miasta Tours, a gęsi zostały przypisane do jego historii. Arcypasterz po śmierci został pochowany 11 listopada, ponadto stał się również opiekunem tych zwierząt.
     
  • Gęś świętego Marcina - składniki
    Przyrządzenie tej potrawy wymaga około 40 minut, a samo pieczenie trwa prawie 4 razy tyle. Składnikami na sporządzenie tego obiadu są : gęś ( 3-4kg) , sok z cytryny, 3 ząbki czosnku, kieliszek wódki lub brandy, 1kg ziemniaków, sól, oraz po dwie łyżeczki suszonego majeranku i tymianku, 1 i 1/2kg kwaskowatych jabłek na przykład reneta czy antonówka. Kiedy mamy już wszystkie elementy możemy przystąpić do przygotowania.
     
  • Przygotowanie świętomarcińskiej gęsi
    Zakupioną gęś należy umyć i natrzeć sokiem z cytryny. Drobno posiekać czosnek oraz dokładnie wymieszać z solą i ziołami. Tą mieszanką należy natrzeć gęś w środku i na zewnątrz. Następnie myjemy jabłka, kilka sztuk kroimy na pół, a resztę na ćwiartki (usuwamy gniazda nasienne). Ćwiartkami wypełniamy środek gęsi i zszywamy ją bądź spinamy szpilkami. Tak przyrządzoną wkładamy do gęsiarki ( brytfanny) i podlewamy wodą. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220°C. Polewamy ją wódką i przykrywamy pokrywką czy kawałkiem folii aluminiowej. Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy około 3 godziny - tak by gęś się zarumieniła. Następnie ziemniaki kroimy na ćwiartki i razem z jabłkami solimy i przyprawiamy majerankiem. Tak przygotowane dokładamy 25 min przed zakończeniem pieczenia. Kaloryczność tego dania to 600kcal. Gęś świętego Marcina podaje się z ziemniakami czy jabłkami z żurawiną.