Głodówka zdrowotna: wady i zalety

Polecane jako świetna metoda na szybkie schudnięcie, głodówki zdrowotne nie powinny być zbyt często przeprowadzane ponieważ są groźne dla naszego zdrowia.

Głodówki zdrowotne to jeden ze sposobów na schudnięcie lub poprawienie ogólnego stanu zdrowia organizmu. Powinny być jednak przeprowadzane pod kontrolą lekarza, który oceni nasz stan zdrowia a następnie zdecyduje jak długo pościć czy możemy całkowicie zrezygnować z pokarmów.

Metoda dla niecierpliwych
Głodówka polega na powstrzymaniu się od jedzenia przez okres od jednego do nawet siedmiu czy ośmiu dni. Wcześniej jednak warto się przygotować do tak radykalnej terapii. Najlepiej w tej kwestii poradzić się lekarza. W czasie głodówki pijemy tylko czystą niegazowaną wodę, dopuszczalne są też ziołowe herbaty. Rezygnujemy z soli i cukru. Głodówka zdrowotna powinna pomóc nam oczyścić organizm z toksyn, z nadmiaru soli, który przyjmujemy wraz z mocno przetworzoną żywnością. Organizm odciążamy od zanieczyszczeń w postaci sztucznych barwników i dodatków spożywczych. Dzięki głodówce organizm pozbywa się szkodliwych produktów przemiany materii zalegających w jelitach, wątroba zaczyna pracować sprawniej. Czysta woda jaką pijemy w trakcie głodówki zdrowotnej, nie tylko wypłukuje toksyny, ale również reguluje w organizmie wszelkie nieprawidłowości w gospodarce wodą czyli mijają na przykład skłonności do opuchnięć. Szybko tracimy zbędne kilogramy. Okres po głodówce to dla niektórych praktykujących je osób czas lepszego samopoczucia fizycznego i psychicznego. Odczuwana jest wyraźna poprawa koncentracji umysłu, lepsza jest przemiana materii, poprawia się odczuwanie smaków i inne odczucia zmysłowe, jak widzenie kolorów.

Zagrożenie dla zdrowia
Głodówka zdrowotna to metoda radykalna. Wymaga ogromnej dyscypliny a jej przeprowadzenie nie należy do przyjemności. W trakcie zdarzają się zasłabnięcia i chwile złego samopoczucia, pocimy się wtedy bardzo obficie a zapach potu jest bardziej drażniący niż zwykle, nieprzyjemnie pachnie z ust. Mogą zaostrzyć się objawy niektórych schorzeń, dlatego tak ważna jest wtedy opieka lekarza. Głodówki powodują przejściowy spadek odporności organizmu oraz narażają na pojawienie się kamicy żółciowej. Niebezpieczne są też wahania równowagi elektrolitycznej w organizmie, co prowadzi do zaburzeń rytmu serca. W medycynie chińskiej głodówka w ogóle nie jest polecana jako zbyt radykalnie obciążająca organizm, który źle reaguje na wszelkie szybko przeprowadzane zmiany. Pośrednią metodą do samodzielnego przeprowadzenia mogą być głodówki zdrowotne ale jednodniowe, na przykład, raz w tygodniu.