Gotowanie kukurydzy w kolbach

Dokładne oczyszczenie, niesolenie wody, dodanie odrobiny cukru oraz zastosowanie się do innych wskazówek ułatwi gotowanie kukurydzy, która będzie miękka i apetyczna.

Kiedy rozpoczyna się sezon na kukurydzę, warto wykorzystać ten czas i zasmakować w tej pysznej przekąsce. Można ją podawać na różne sposoby- klasycznie, jako odrębny posiłek lub jako dodatek do mięs. Gotowanie kukurydzy jest dla wielu osób czynnością problematyczną, albowiem często zdarza się, że jest ona twarda lub wręcz przeciwnie- rozgotowana. Aby uniknąć tego typu problemów, warto sięgnąć po poniższe wskazówki i delektować się delikatnym smakiem kukurydzy.

 

 

  • Wersja podstawowa

Aby gotowanie kukurydzy było łatwe i nie zajmowało dużo czasu, na początku należy ją oczyścić. Oderwać liście i łodygę. Następnie delikatnie usunąć z kukurydzy włoski. Za pomocą specjalnej szczoteczki do czyszczenia warzyw usunąć ewentualne pozostałości po włoskach. Ponadto usunąć wszelkie zniszczone ziarna. Kukurydzę dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Do garnka należy wlać wodę, (nie powinno być jej za dużo, około 4 centymetry wysokości garnka) i doprowadzić do wrzenia. Nie należy solić wody, ponieważ kukurydza staje się twarda i niesmaczna. Po zagotowaniu się wody wrzucić kukurydzę i gotować ją na średnim ogniu przez około 6-8 minut, aż ziarna staną się miękkie. Aby sprawdzić, czy kukurydza jest już gotowa, można sprawdzić miękkość ziaren widelcem. Nie należy przekraczać zalecanego czasu gotowania, dlatego że wtedy warzywo staje się jeszcze twardsze. Wyjąć kukurydzę z wody i przełożyć na talerz. Jeszcze gorącą posypać solą oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Zamiast zwykłej soli można użyć morskiej, która jest zdrowsza.

 

 

  • Wskazówki i porady

Bardzo istotne jest, aby kupiona kukurydza była młoda i świeża, a ziarna miały jasnożółty kolor i były miękkie. Gotowanie kukurydzy można ulepszyć, lekko słodząc wrzącą wodę (dodać jedną łyżkę cukru, czyli około 12 gram). Dobrym pomysłem jest dodanie kilku kropel soku z cytryny do gotującej się wody, aby ziarna zyskały złoty kolor. Po ugotowaniu jeszcze gorącą kukurydzę warto obtoczyć w własnoręcznie przygotowanym maśle ziołowym. Do jego wykonania potrzebne będą następujące składniki: 100 gram wysokiej jakości świeżego masła (ponad 80% tłuszczu), kilka ząbków czosnku, drobno posiekane zioła (natka pietruszki, szałwia, koper, bazylia), łyżeczkę ziół prowansalskich oraz sól. Masło musi być bardzo miękkie, aby łatwo było je wymieszać z innymi składnikami. Czosnek wycisnąć i dodać do masła, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki, aby tłuszcz z powrotem zgęstniał. Masło podawać do gorącej kukurydzy. Innym pomysłem na urozmaicenie gotowanej kukurydzy jest dodanie szpinaku. Ugotowaną kukurydzę wysmarować oliwą z oliwek. Liście szpinaku umyć, oczyścić, wymieszać z łyżką oliwy z oliwek, wyciśniętym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Kukurydzę (pokrojoną na mniejsze kawałki) ułożyć na szpinaku na talerzu. Podawać jako dodatek do dań głównych lub jako osobna przekąska.