Gougères - przepis na francuskie ptysie serowe

Gougères to wspaniałe słone ptysie serowe pochodzące z Francji, dokładniej z Burgundii. Przygotowywane są z ciasta ptysiowego z dodatkiem sera żółtego comté, gruyère, lub emmentalera.

Wydawać by się mogło, że ptysie to słodki przysmak kuchni francuskiej. Jednak gougères to świetna alternatywa sprawdzająca się w roli przystawki z dodatkiem dobrego czerwonego wina. Bardzo często nadziewa się je duszonymi grzybami, szynką lub innym mięsem. Poniższy przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i jest wspaniałym połączeniem francuskich ptysiów serowych z włoskimi dodatkami.

Gougères z pancettą i pomidorami

 

 

  • Składniki na ciasto ptysiowe

Do sporządzenia ptysiów należy przygotować : ½ szklanki masła, ½ łyżeczki soli, 1 szklankę wody, 1 szklankę mąki, 4 duże jajka plus jedno do posmarowania z wierzchu , ½ szklanki startego sera Pecorino (można go zastąpić serem Gruyere) oraz ½ łyżeczki pieprzu.

 

 

  • Dodatki do gougères

W tym przypadku można użyć dowolnych składników w zależności od indywidualnych preferencji. Do tego przepisu warto przygotować kilka pomidorków koktajlowych, kilka listków rukoli oraz 250 gramów pancetty.

 

 

  • Pieczenie gougères

Piekarnik należy rozgrzać do 170 stopni Celsjusza. W rondlu rozgrzać na średnim ogniu masło sól i wodę. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast ściągnąć z palnika. Płyn przelać do miski, ostudzić następnie wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać z powrotem do rondla, ustawić na średnim ogniu i podgrzewać około 3 minuty aż masa zacznie odchodzić od spodu garnka. Wlewać po jednym jajku mieszając dokładnie zanim doda się następne. Wsypać starty ser i doprawić pieprzem do smaku.

 

 

  • Pieczenie i wykończenie gougères

Ostanie jajko jakie zostało wymieszać z jedną łyżeczką wody. Następnie należy, na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wylewać łyżką średniej wielkości placuszki (jeśli jest taka możliwość, to najlepiej użyć do tego szprycy). Ostatnim etapem jest wysmarowanie ptysiów z wierzchu jajkiem z wodą i wstawienie do piekarnika. Gougères należy piec do momentu uzyskania pulchnych złotych bułeczek, powinno to zająć około 25 minut. Gdy ptysie ostygną należy przekroić je na pół i nadziać dodatkami, w tym przypadku pancettą, rukolą oraz pomidorkami. Dla wzmocnienia smaku potrawy można ptysie polać w środku oliwą z oliwek dobrej jakości i posypać gruboziarnistą solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.