Grypa żołądkowa: objawy i leczenie

Dopadła Cię grypa żołądkowa i nie wiesz, jak sobie z nią poradzić. Nie panikuj. Dowiedz się, jak jej przeciwdziałać i na co zwrócić szczególną uwagę.

Nazwy grypa żołądkowa i grypa jelitowa bywają stosowane zamiennie, nie każdy pacjent jednak wie, że oznaczają tę samą chorobę ze strony układu pokarmowego. Dodatkowo, w języku potocznym, pojawiają się także określenia żołądkówka czy jelitówka. Dolegliwość ta jest wynikiem oddziaływania wirusów. Do infekcji dochodzi zwykle jesienią, zimą i wczesną wiosną (choć nie oznacza to, że nie można zachorować w środku lata), w czasie, kiedy organizm jest bardzo podatny na różne infekcje (w tym wirusowe). Zachorować bardzo łatwo – wystarczy kontakt oddechowy lub pokarmowy. Nieprzestrzeganie higieny żywienia jest często jedną z podstawowych przyczyn zachorowania. Dlatego ważne jest, aby pamiętać między innymi o: myciu rąk przed jedzeniem, dbałości o czystość w miejscu przygotowywania posiłków i unikaniu picia nieprzegotowanej wody tzw. kranówki.

Grypa żołądkowa – objawy
Jakie są charakterystyczne objawy grypy żołądkowej? Jest ich kilka – najpowszechniejsze to nudności, wymioty i wodnista biegunka. Dodatkowo, bardzo często pojawiają się silne bóle brzucha, bóle głowy oraz podwyższona temperatura ciała (w pierwszych dniach choroby zwykle bardzo wysoka), także ogólna niedyspozycja organizmu – uczucie ciężkości, zmęczenia, czasami ospałość.  Kiedy podejrzewamy u siebie tę dolegliwość, należy udać się bezzwłocznie do lekarza. Grypa żołądkowa może być szczególnie niebezpieczna u małych dzieci - niekiedy prowadzi do śmierci małego pacjenta. Choroba trwa średnio trzy-siedem dni, choć zdarzają się przypadki dłuższego czasu (do dziewięciu dni) występowania objawów.

Grypa żołądkowa – jak leczyć?
Po pierwsze ważne jest przestrzeganie zaleceń lekarza odnośnie diety i właściwe dawkowanie przepisanego leku. W pierwszych dniach choroby należy wystrzegać się spożywania tłustych, ciężkostrawnych posiłków, gdyż organizm ich z całą pewnością nie przyjmie. Zalecane są sucharki, biszkopty, herbatniki, w kolejnych dniach następujące potrawy: chudy rosół, ugotowane, przetarte warzywa np. marchewka, także gruboziarniste kasze, ryż i różnego rodzaju kleiki. Powinno się natomiast przyjmować bardzo dużo płynów, gdyż wymioty i biegunka łatwo mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu. Przede wszystkim zalecane jest piecie dużej ilości niegazowanej wody mineralnej lub najlepiej niesłodzonej albo delikatnie osłodzonej herbaty, czy też niezbyt mocnego naparu z mięty. Bardzo ważnym jest, aby poziom płynów był stale uzupełniany. Dodatkowo należy przestrzegać zasady picia często, ale w niewielkich ilościach.