Gulasz z prawdziwkami – przepis na jesień

Pachnące lasem grzyby, wyborne mięso i przyprawy to nieodzowne składniki na smakowity gulasz z prawdziwkami.

Jesienne, coraz chłodniejsze dni sprawiają, że ma się ochotę na bardziej sycący i przede wszystkim - rozgrzewający posiłek. Pysznym przepisem wpisującym się w te założenia jest gulasz z prawdziwkami po polsku. Danie idealnie nadaje się do serwowania na obiad całej rodzinie. Można przygotować go więcej, albowiem na drugi dzień aromat jest jeszcze bardziej intensywny.

Przygotowanie składników na gulasz

Tradycyjny gulasz z prawdziwkami nie wymaga wielu składników, ponieważ smak powinien być wydobyty z grzybów oraz mięsa. Dlatego też do przyrządzenia tej potrawy należy przygotować 50 gram suszonych prawdziwków, dużą cebulę, kilogram wołowiny (na gulasz) oraz dwie czubate, stołowe łyżki masła. Ponadto smak będzie podkreślał kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Warto mieć także pod ręką olej słonecznikowy do smażenia.

Grzyby do gulaszu

Pierwszy krok to przygotowanie prawdziwków. Należy je opłukać i zalać 250 mililitrów wrzącej wody. Odstawić na 30 - 40 minut. Po tym czasie odcedzić i odcisnąć grzyby. Wodę, która została zostawić w naczyniu. Gulasz można zrobić także z różnych rodzajów grzybów, dodając do prawdziwków na przykład leśne borowiki, aby urozmaicić smak potrawy.

Dodatki do sosu grzybowego

Z kilograma mięsa odciąć żyłki oraz nadmiar tłuszczu. Następnie wołowinę opłukać, wysuszyć i pokroić na nieduże kawałki ( o boku około 3 centymetrów). Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła oraz odrobinę oleju. Wrzucać mięso na patelnię partiami, aby mogło się obsmażyć. Następnie przekładać je do rondla lub garnka, w której będzie dusić się gulasz. Po usmażeniu mięsa dodać na patelnię pozostałe masło oraz odrobinę oleju i podsmażyć grzyby, a następnie przełożyć je do naczynia z mięsem.

Pyszne połączenie gulaszu

Kolejny etap to zeszklenie cebuli na patelni, na której wcześniej smażono mięso i prawdziwki. Kiedy będzie gotowa, dolać kieliszek czerwonego wina. Mieszankę przelać do rondla z innymi składnikami i wymieszać. Dodać wodę, która została z moczenia grzybów. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować na niedużym ogniu. Po 15 minutach przykryć rondel, zmniejszyć ogień i dusić gulasz z prawdziwkami około 60 - 90 minut, aż mięso będzie miękkie (należy co jakiś czas sprawdzać). Gulasz podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko oraz ogórkiem kiszonym lub kapustą.