Gwadelupa - witamy w bajce!

Ponad 7 tysięcy kilometrów na zachód od Europy znajduje się podlegająca Francji Gwadelupa, której niepowtarzalne piękno egzotycznego klimatu przyciąga turystów z całego świata.

Swoją nazwę Gwadelupa zawdzięcza Krzysztofowi Kolumbowi, który odkrył wyspę podczas podróży w 1493 roku. Od ponad 60 lat rejon ten jest departamentem zamorskim Francji. Władze państwa wychodząc naprzeciw ruchom niepodległościowym na Gwadelupie uruchomiły specjalny fundusz regionalny, wpływając tym samym korzystnie na rozwój ubogiej i przeludnionej wyspy.

Warunki naturalne Gwadelupy

Łagodny klimat tropikalny oraz średnie roczne temperatury w granicach 25 – 28 stopni Celsjusza – to główne warunki atmosferyczne panujące na Gwadelupie. Niestety położenie wyspy w strefie pasatów sprawia, że niekiedy występują tutaj niebezpieczne huragany. Ponadto, Gwadelupa dzieli się na dwie kompletnie odmienne części. Pierwszą z nich jest zachodnia Basse – Terre, której obszar zajmują góry i las tropikalny. Występują tu również rzeki i niepowtarzalne, malownicze wodospady. W tej części Gwadelupy znajduje się również szczyt La Soufrière (1467 metrów ), który pozostaje aktywnym wulkanem. Mniejsza część wyspy, czyli Grande-Terre położona jest na wschodzie. Ma podłoże wapienne i piaszczyste, a porastają ją lasy namorzynowe. Wybrzeże wschodniej części Gwadelupy jest prawdziwym rajem dla turystów. Występują tu cudowne białe plaże, a także niepowtarzalne formacje koralowców.

Gwadelupa rajem dla turystów

Nic dziwnego, że to właśnie wschodnia Grande – Terre przyciąga ruch turystyczny Europejczyków i Amerykanów. Gwadelupa gwarantuje bowiem świetną zabawę na białej plaży. Nie brakuje tutaj również rozrywek "z importu", takich jak korty tenisowe i pola golfowe. Można także uprawiać surfing, nurkować, a nawet pojeździć na quadach. Piękna przyroda Gwadelupy oraz tysiące gatunków roślin zachęcają przyjezdnych do spacerów, kontemplacji pięknych krajobrazów i rozkoszowania się świeżym powietrzem. Dzięki wpływom wielu kultur można tutaj zaobserwować różnorodne rytuały indyjskie i afrykańskie, które wbrew pozorom łatwiej znaleźć na ulicach niż w muzeach.

Kuchnia Gwadelupy

Gwadelupa oferuje około 200 restauracji, w których znajdziemy lokalne i międzynarodowe przysmaki. Znakiem rozpoznawczym kuchni są kraby, muszle i ryby przyprawiane curry. W menu miejscowych specjałów znajdują się także zupy z mięczaków i skorupiaków, czy też potrawka ze ślimaka morskiego. Znaczną część wyspy zajmują uprawy – źródło świeżych warzyw i owoców. Będąc na Gwadelupie należy także spróbować świeżego soku z wiśni i aromatycznego białego rumu.