Hraime – ryba po markońsku

Świeża ryba, aromatyczne przyprawy, warzywa i pieczywo to przepis na marokańskie hraime.

Dania kuchni marokańskiej zachwycają oryginalnością, wielobarwnością i bogactwem aromatów. Warto więc zasmakować w hraime, czyli rybie przygotowanej w sposób orientalny. Będzie to z pewnością duża odskocznia od tradycyjnego przygotowywania rybnych dań. Taka potrawa na pewno zaskoczy całą rodzinę lub znajomych.

 

  • Składniki na hraime
    Głównym składnikiem marokańskiego hraime jest ryba. Może być to morska odmiana, na przykład dorsz. Na porcje dla czterech osób konieczne jest przygotowanie czterech dzwonków. Inne, niezbędne składniki to dwie, dojrzałe, czerwone papryki, pół kilograma marchwi, jedna, duża cytryna oraz szklanka oliwek zielonych bez pestek. Ponadto na liście produktów powinny znaleźć się takie przyprawy jak słodka i ostra papryka w proszku, mielony kumin, kminek, sól i pieprz. Potrzebne zioła to pęczek kolendry oraz natka pietruszki. Inne składniki to puszka pomidorów bez skórki 150 mililitrów oliwy z oliwek oraz 150 mililitrów białego, wytrawnego wina. Ostatni składnik potrawy to białe pieczywo, najlepiej bagietka.
     
  • Marokańska ryba krok po kroku
    Do dużego rondla wlać oliwę z oliwek. Dodać cztery łyżki słodkiej i ostrej, mielonej papryki, kumin, łyżkę suszonego kminku oraz pieprz. Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą i chwilę podgrzewać na małym ogniu. Marchewkę umyć, obrać i pokroić na talarki. Dodać do rozgrzanej oliwy i wymieszać. Dodać 50 mililitrów przegotowanej wody i dusić na bardzo małym ogniu aż marchew zmięknie. Paprykę umyć i pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda z nasionami. Dodać do marchwi wraz z pomidorkami, wymieszać i dusić jeszcze około 5 - 7 minut.
     
  • Duszenie rybnego hraime
    Kiedy warzywa będą już dość miękkie, ułożyć w rondlu oczyszczoną i osuszoną rybę. Warto zdecydować się na rybę bez ości, aby nie męczyć się z nimi podczas spożywania potrawy. Rybę ułożyć tak, aby dotykała dna rondla - w tym celu warzywa z przyprawami odsunąć na boki. Na wierzch ryby wyłożyć odsączone, zielone oliwki bez pestek. Cytrynę chwilę rolować w dłoniach, aby wycisnąć z niej więcej soku. Przekroić w poprzek na pół i wycisnąć cytrynowy sok na rybę w rondlu. Dolać białe, wytrawne wino, posolić i delikatnie zamieszać warzywa, nie przewracając ryby na drugą stronę. Dusić przez następne 20 - 25 minut na bardzo małym ogniu. Kolendrę i natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Pod koniec duszenia posypać rybę ziołami i zdjąć z ognia. Hraime pozostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut i serwować z dodatkiem bagietki.