Idealne ciasto na pierogi - przepis

Świeże masło wysokiej jakości, dokładnie przesiana mąka oraz dobre połączenie składników to sekret idealnego ciasta na pierogi.

Danie z długoletnią tradycją, które zachwyca swoim smakiem cały świat. Jest podawane w różnych odmianach. Pierogi to potrawa, która wykonana jest z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego. Idealne ciasto na pierogi musi być cienko rozwałkowane, aby uzyskać delikatny smak.

 

 

  • Klasyczna wersja przepisu.

Jest wiele różnych przepisów na to pyszne danie, jednakże idealne ciasto na pierogi składa się przede wszystkim z wysokiej jakości mąki, wody i świeżego masła. Jest to bardzo prosty i szybki przepis, który zawsze się udaje, więc idealnie nadaje się nawet dla początkujących smakoszy. Nie zawiera on jajek, więc jest doskonały także dla alergików. Oczywiście smak pierogów nie ulega zmianie- są pyszne i delikatne. Do wykonania około 40 pierogów należy przygotować 300 gram mąki, 250 mililitrów wody, 30 gram masła i szczyptę soli. Mąkę dwukrotnie przesiać do miski i dodać sól. Wodę zagotować i dodać do niej masło, tak, aby się rozpuściło. Uważać, aby go nie przypalić (aby tego uniknąć, rozpuszczać masło z wodą na bardzo małym ogniu). Masło z wodą wlać do mąki, połączyć składniki i przełożyć na stolnicę, wcześniej posypaną mąką. Ciasto zagnieść rękami, aby było delikatne, jednolite i gładkie. Jeśli będzie się bardzo kleić do rąk, dodać odrobinę mąki. Nie należy dodawać za dużo mąki, bo pierogi będą twarde i niesmaczne. Przełożyć ciasto do miski, przykryć lekko wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po upływie tego czasu odkroić kawałek ciasta i położyć je na stolnicy (delikatnie oprószyć ją mąką). Resztę ciasta przykryć ściereczką aby nie wyschło.

 

 

  • Lepienie i gotowanie pierogów.

Ciasto na stolnicy rozwałkować na bardzo cienki placek (około 2 milimetry). Następny krok to wykrawanie kółek za pomocą szklanki. Kolejny to nakładanie farszu, składanie ciasta na pół i dokładne zlepianie brzegów. Trzeba to robić bardzo dokładnie, aby podczas gotowania pierogi się nie rozkleiły, a farsz nie wydostał się na zewnątrz. Idealne ciasto na pierogi jest dość plastyczne, więc ich klejenie nie powinno być problematyczne. Pierogi układać na posypanej mąką desce lub talerzach (aby pierogi nie przykleiły się do podłoża) i przykryć suchą ściereczką do czasu gotowania, aby nie wyschły.
Gotowanie pierogów rozpocząć od doprowadzenia do wrzenia dużej ilości osolonej wody (można także dodać łyżkę oliwy z oliwek). Kiedy woda będzie mocno wrzała, wrzucać delikatnie pierogi partiami. Nie należy wrzucać za wiele pierogów naraz, albowiem mogą się ze sobą skleić. Od czasu wypłynięcia gotować pierogi jeszcze przez około pół minuty. Następnie wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej i układać na talerzu. Podawać na gorąco, polewając masłem lub skwarkami. Owocowe pierogi podawać ze słodką śmietaną, cukrem i posypać szczyptą cynamonu.