Jak dbać o wrażliwe zęby

Delikatne, ale dokładne szczotkowanie, czyszczenie nitką, płukanie oraz regularne kontrole u dentysty pomogą zwalczyć wrażliwe zęby.

Nadwrażliwość zębów jest jedną z najczęściej odczuwalnych dolegliwości w obszarze jamy ustnej. Powoduje krwawienie, pieczenie, a w rezultacie - odsłonięcie szyjek zębowych, co może być przyczyną poważnych chorób. Wrażliwe zęby uniemożliwiają spożywanie zimnych i gorących napojów. Aby nie odczuwać dyskomfortu, warto odpowiednio dbać i pielęgnować jamę ustną.

 

 

  • Pielęgnacja wrażliwych zębów

Aby skutecznie, a zarazem delikatnie czyścić wrażliwe zęby, warto kupować miękkie szczoteczki do zębów (zazwyczaj mają oznaczenie soft). Należy dokładnie szczotkować zęby, jednak niezbyt mocno, albowiem prowadzi to do starcia szkliwa, które ochrania jamę ustną przed bakteriami. Nie powinno się myć zębów pionowo (szczoteczką w górę i w dół), tylko pod kątem 45 stopni, aby lepiej dotrzeć do wszystkich szczelin międzyzębowych. Istotny jest odpowiedni wybór pasty do zębów. Aby delikatnie znieczulała wrażliwą jamę ustną, należy wybrać taką, która zawiera azotan potasu oraz chlorek strontu (na przykład Sensodyne lub inną pastę, którą zaleci dentysta). Po umyciu można użyć nici dentystycznej (przeznaczonej do wrażliwych zębów - nie będzie podrażniać dziąseł), która czyści tam, gdzie nie dotarły włókna szczoteczki.

 

  • Odpowiednia dieta na nadwrażliwość

Dobrze dobrane menu może pomóc w dbaniu o wrażliwe zęby. Przede wszystkim dieta powinna być bogata w wapń, czyli podstawowy budulec zębów i kości. Warto więc spożywać sery, jogurty oraz mleko. Menu powinno być wzbogacone o owoce i warzywa. Należy jednak pamiętać, że najlepsze będą warzywa gotowane na parze, albowiem są miękkie i nie będą dodatkowo podrażniać zębów. Owoce także powinny być przetworzone (na przykład w koktajlu). Należy z kolei unikać owoców cytrusowych, mocnej herbaty oraz napojów gazowanych. Te produkty niszczą szkliwo oraz uwrażliwiają zęby i dziąsła. W diecie nie powinny się także znajdować słodycze (nie warto także słodzić napojów). Wrogiem wrażliwej jamy ustnej są także potrawy o bardzo niskiej lub bardzo wysokiej temperaturze. Dlatego też warto unikać lodów, kawy mrożonej, napojów z lodem, a także gorących zup oraz innych dań.

 

  • Domowe sposoby dla wrażliwej jamy ustnej

Płukanka przygotowana w domu pomoże zmniejszyć ból spowodowany nadwrażliwością. Wystarczy przygotować łyżkę suszonej szałwii lub dziurawca(znanych z właściwości kojących) i zalać zioła wrzątkiem. Odstawić do wystygnięcia. Płukać usta najlepiej trzy razy dziennie przez minimum trzy tygodnie. Na wrażliwe zęby można także ssać kawałki miodu, które będą dodatkową ochroną przed stanem zapalnym. Zamiast miodu w kawałkach można rozpuścić w wodzie kilka kropel propolisowych i tak przygotowaną mieszanką często płukać jamę ustną. Na efekty jednak trzeba będzie poczekać około pięć tygodni, więc w tym czasie warto udać się do dentysty i zaczerpnąć porady.