Jak dopasować wino do posiłku?

Dobrze dopasowane do posiłku wino podkreśli smak potraw i wpłynie korzystnie na trawienie, uświetniając rodzinny obiad lub domowe przyjęcie.

Pierwszy krok do udanego przyjęcia to wiedza, jak dopasować wino do posiłku. Uważa się to za rodzaj sztuki, nie łatwo jest bowiem spośród setek rodzajów i roczników wybrać wino, które uwydatni smak jedzenia, a w jego towarzystwie samo zyska na wartości. Warto jednak poznać podstawowe zasady takiego doboru, a podczas zakupów poświęcić dłuższą niż zwykle chwilę na przyjrzenie się asortymentowi sklepowych półek, by móc cieszyć się odkrywaniem nowych kompozycji smaków i aromatów. Najprostszą i sprawdzającą się w większości przypadków wskazówką jest dopasowanie kolorystyczne: do białych mięs i ryb podajemy wino białe, zaś do czerwonych mięs czerwone. Decydując się dopasować wino do posiłku, bierzemy pod uwagę jego główny składnik, który dominuje w smaku potrawy.

 

 

  • Obiady i dania główne
    Do obiadu wybieramy wina wytrawne i półwytrawne. Potrawy z drobiu dobrze współgrają z białym winem, na przykład Chardonnay – stworzy ono dobrą kompozycję z pieczonym i grillowanym kurczakiem. Ryby również możemy zestawić z tym rodzajem trunku. Podając pieczonego indyka możemy zaserwować australijski Shiraz. Trudniej dopasować wino do posiłku z czerwonych mięs, jak wołowina. Zasadniczo podajemy czerwone – dalszy wybór powinna ułatwić zasada, iż lekkie dania zestawiamy z lekkim napojem, ciężkie z ciężkim, zatem do lżejszego posiłku podajemy wino półwytrawne, do bardziej ciężkostrawnego zaś wytrawne, o bogatszym aromacie. Smak słonych potraw podkreślimy zestawiając je z białym winem półsłodkim, zaś czerwone wino wytrawne uszlachetni dania ostre oraz te z dodatkiem grzybów. Do dań kuchni śródziemnomorskiej i potraw na bazie sera podajemy różowe wino wytrawne. Ten rodzaj napoju dobrze sprawdzi się również do pizzy.
  • Przystawki i desery
    Do często podawanych na przystawkę serów, wybieramy zawsze wino białe,  czerwone podkreślałoby bowiem gorzkawy smak tej potrawy. Biały, wytrawny napój podajemy również do wszelkich słonych przystawek, na przykład ostryg. Słodkie desery idą w parze ze słodkim winem – te na podstawie czekolady łączymy z czerwonym, zaś owoce i ciasta z białym. Do sałatki owocowej można również podać wino musujące. 
  • Kilka przydatnych wskazówek
    Producenci win często ułatwiają nam zadanie, opisując na etykiecie temperaturę, w jakiej napój ten będzie najsmaczniejszy oraz rodzaj potraw, z jakim najlepiej się skomponuje – warto więc zapoznać się z tymi informacjami przed zakupem. Co istotne, istnieje kilka produktów wykluczających podanie wina do posiłku – są to jaja ugotowane na miękko, duża ilość curry (oraz potrawy przyprawione solidną porcją kurkumy), szczaw i szpinak, a także śledzie i sos winegret. Duża ilość czosnku, pieprzu lub octu w daniu również sprawia, że komponuje się ono źle z winami. Jeżeli podczas jednego wieczoru planujemy podać kilka win, należy pamiętać o odpowiedniej kolejności: najpierw pijemy wina białe i różowe, następnie czerwone. Wina wytrawne podajemy przed słodkimi. Mając podstawową wiedzę można eksperymentować i samemu określić swój smak i preferencje, by w efekcie z radością, a przede wszystkim trafnie, dopasować wino do posiłku.