Jak kupić dobre wino

Dobór gatunku wina do serwowanych potraw, unikanie przedkładania efektownej etykiety nad zawartość butelki oraz zasady pozwalające wybrać najsmaczniejszy produkt pozwolą nam kupić dobre wino.

Wchodząc do sklepu z dużym wyborem win, często czujemy się zdezorientowani. Na półkach często stoi kilkaset win różnych gatunków, roczników i pochodzenia. Jeśli nie mamy dużego doświadczenia, a chcemy kupić dobre wino, przy jego wyborze powinniśmy kierować się kilkoma zasadami.

 

 

  • Sztuka łączenia

Wino musi być dobrane przede wszystkim do menu - powinno podkreślać smak potraw i dodawać im wykwintności. Co prawdę, każda potrawa jest niepowtarzalna i dobór wina pasującego do niej jest kwestią indywidualnego gustu, jednak warto trzymać się przy tym klasycznych zasad. Lekkim i delikatnym potrawom z ryb, owoców morza i drobiu oraz przystawkom i daniom wegetariańskim powinny towarzyszyć lekkie, białe musujące wina, na przykład frascati czy muscadet. Do ryb o bardziej wyrazistym smaku - węgorzy lub okoni bardziej pasują wytrawne białe wina. Do mięs możemy kupić dobre wino czerwone na przykład bordeaux lub burgund.

 

  • Cena a jakość

Często, gdy bardzo nam zależy, aby kupić dobre wino, kupujemy po prostu najdroższe. Chociaż niektóre renomowane marki win faktycznie są warte swojej wysokiej ceny, zależność między ceną a jakością nie jest oczywista. Na ogół droższe są wina w wymyślnych butelkach i wykwintnych etykietach. Jakkolwiek warto zaufać wysoko ocenianej przez ekspertów marce i kupić dobre wino po nieco wyższej cenie, nie kierujmy się nigdy efektowną oprawą.

 

  • Smak wina

Jakość wina zależy w dużej mierze od rocznika i winnicy, z której pochodzi. Zasada mówiąca, że im wino jest starsze, tym jest lepsze, jest zbyt daleko idącym uproszczeniem. Każde wino ma swój optymalny czas leżakowania i możemy kupić dobre wino, które nie ma więcej niż rok. Aby kupić dobre wino, powinniśmy zebrać o nim jak najwięcej informacji, na przykład u doświadczonego sprzedawcy. Dobrą wskazówką jest skład wina - powinniśmy unikać gatunków wzbogacanych zbyt dużą ilością "chemii" a wybierać te, których bukiet zawiera najbardziej lubiane przez nas nuty. W specjalistycznych sklepach można przed zakupem dokonać degustacji i wybrać najsmaczniejsze wino. Warto również widzieć, że niektóre butelki mogą być skażone tak zwaną korkowatością, skutecznie psującej smak. Jeżeli zależy nam na pewności co do jakości wina, wybierajmy wytrawne gatunki, lub kupujmy jednorazowo więcej niż jedną butelkę - gdy pierwsza będzie zepsuta, nie zostaniemy z niczym.