Jak oczyścić małże?

Wyrzucenie martwych skorupiaków, czyszczenie skorupek oraz płukanie to podstawowe czynności służące oczyszczeniu małż przed ich przyrządzeniem.

Miłośników owoców morza z każdym rokiem przybywa. Jednym z popularniejszych przysmaków, wciąż uważanych za wykwintne i luksusowe, są odpowiednio przyrządzone małże. Można je dostać w dwóch formach: surowych oraz mrożonych, przy czym mrożone mają ciut gorszy smak. Warto zatem wiedzieć, przed przystąpieniem do gotowania potrawy, jak prawidłowo oczyścić małże.

Krok pierwszy: Rozdzielić martwe i żywe małże

Na kilogram świeżych małży, przynajmniej dziesięć może być martwych. Rozdzielenie ich jest pierwszym i podstawowym elementem oczyszczania małż. Jak rozpoznać martwą małżę? Przede wszystkim po otwartej skorupce. Ale uwaga - niektóre skorupiaki mogły bez powodu się otworzyć. Warto więc dla pewności postukać delikatnie nożem. Jeżeli małż się zamknie, można go uznać za żywego i przeznaczyć go do oczyszczenia. Natomiast, gdy skorupka nie zareaguje, trzeba ją wyrzucić.

Krok drugi: Oczyścić muszle małży

Żeby oczyścić małże z narośli, przede wszystkim należy zaopatrzyć się w ostry nóż. Jest to czynność żmudna, a od dokładności jej wykonania zależy smak potrawy. Trzeba więc starannie oczyścić małże z wystających nici, bisiorów oraz wszelkich innych nierówności, które wydają się podejrzane. W ten sposób czyści się każdą małżę po kolei. Następnym etapem jest przemywanie muszli skorupiaków gąbką lub druciakiem, aby pozbyć się drobnych narośli. Gdy skorupki lśnią już czystością, można przystąpić do kolejnego etapu oczyszczania małży.

Krok trzeci: Opłukiwanie skorupiaków

Jest to kolejny istotny element przygotowania tych zwierząt do spożycia. W tym celu należy wziąć sitko i na nim umieścić małże. Zdecydowanie odradza się używania w tym celu miski, ponieważ istnieje ryzyko pootwierania się muszli. Żeby oczyścić małże, sitko podstawia się pod kran z bieżącą wodą i starannie płucze. Można delikatnie poruszać sitkiem w celu dokładnego opłukania muszli, jednak z powodu możliwości uszkodzenia małż, należy uważać aby nie robić tego za mocno.

Krok czwarty: Podgotowanie małż przed właściwym przygotowaniem

Ten etap oczyszczania skorupiaków jest dodatkowy, wymagany przez niektóre przepisy. Małże wrzuca się do garnka z roztopionym masłem, ewentualnie przyprawami. Garnek przykrywa się pokrywką. Po około pięciu minutach małże są gotowe zarówno do zjedzenia, jak i do dalszego przyrządzania. Można również przemieszać skorupiaki, aby te z wierzchu znalazły się bliżej dna, gdzie szybciej się otworzą. Tak oczyszczone małże zatrzymują wszystkie walory smakowe i są idealne do każdego sposobu przyrządzania.