Jak pielęgnować drzewko kawowe

Warto wiedzieć w jaki sposób pielęgnować drzewko kawowe, aby mieć możliwość wypicia własnoręcznie zebranej i palonej w domu kawy.

Drzewko kawowe to roślina, która coraz chętniej uprawiana jest w domach, a to ze względu na jej estetyczny wygląd i piękny zapach kwiatów. Z wyglądu nieco przypomina kamelię, ma duże, ciemnozielone, błyszczące liście. Jej kwiaty, podobne do jaśminu, skupione są w pękach u nasady liści. Owoce zaś są czerwone, przypominają wiśnie. W warunkach naturalnych może dorastać do 3,5 metra, zaś w warunkach domowych osiąga jeden metr. Nie jest to krzew trudny do uprawy, a jeśli będziemy pielęgnować drzewko kawowe w odpowiedni sposób już w po trzech latach będzie ono kwitło i owocowało.

Od ziarna do krzewu
Drzewo kawowe można wyhodować z dojrzałego ziarna. Nasiona kawowca można obecnie zakupić w wielu sklepach kwiaciarskich, mamy wtedy pewność, że są zdrowe i wyrośnie z nich roślinka. Można je wysiewać w zasadzie przez cały rok, najkorzystniej jednak jest robić to w zimie, między listopadem a styczniem. Przed posianiem ziarenka trzeba moczyć przez 24 godziny w letniej wodzie. Następnie należy wcisnąć je w ziemię (ale nie przysypywać), przykryć doniczkę bibułą lub papierem i odstawić w ciemne miejsce do wykiełkowania. Można także kupić w kwiaciarni gotową sadzonkę kawowca. Jeśli będziemy odpowiednio pielęgnować drzewko kawowe, po kilku latach uzyskamy okazały, kwitnący i owocujący okaz.

Pielęgnacja drzewka kawowego
Jest to roślina dość prosta w uprawie. Latem najlepiej czuje się w jasnych miejscach, ale nie lubi zbytniego nasłonecznienia. Może być hodowana na przykład w półcieniu na balkonie. W zimie można ją doświetlać sztucznym światłem, musi też stać w temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza. Ziemia w doniczce powinna być dość kwaśna, ze sporą ilością próchnicy. Roślina ta lubi wilgoć, dlatego w okresie letnim powinno się dwa razy dziennie spryskiwać jej liście miękką wodą i dbać o to, aby ziemia w doniczce była zawsze wilgotna. Dodatkowo raz w tygodniu należy przemywać liście, aby nie zbierały się na nich zanieczyszczenia. Grozi to bowiem chorobami rośliny i opadaniem liści oraz pąków. W zimie można podlewać nieco oszczędniej. W okresie wegetacji należy również zasilać glebę nawozem do roślin doniczkowych. Najlepiej jest robić to dwa razy w miesiącu. Drzewko przesadzamy na wiosnę. Żółknięcie liści to objaw, że doniczka jest dla roślinki za mała.

Kwitnięcie i owocowanie
Jeżeli będziemy w odpowiedni sposób pielęgnować drzewko kawowe, w trzecim roku uprawy powinno ono po raz pierwszy zakwitnąć. Nasiona możemy uzyskać jednak tylko wtedy, gdy sami, za pomocą pędzelka przeniesiemy pyłek z kwiatka na kwiatek. Jeżeli uda się zapylić kwiaty, drzewko zaowocuje. Pestki wyjmuje się z owoców i poddaje procesowi palenia – w domu można zrobić to trzymając nasiona przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Potem wystarczy zmielić i można delektować się smakiem własnoręcznie wyhodowanej kawy. Warto jednak pamiętać, że ilość, jaką może wyprodukować jedno drzewko, jest naprawdę niewielka. Jednak satysfakcja z wypicia choćby jednej filiżanki nadrabia smutek z powodu małej ilości plonów.