Jak pokroić mango

Udam nam się szybko i sprawnie pokroić mango jeśli wybierzemy odpowiedni owoc i zastosujemy metody używane przy innych owocach lub warzywach.

Jest wielu amatorów mango, są wśród nich tacy, którzy mają problem z przygotowaniem go do spożycia i nie wiedzą jak pokroić mango. Istnieje wiele sposobów jego przygotowania i podania. Jeżeli macie problem z pokrojeniem mango, zapoznajcie się poniższymi informacjami.

Jaki owoc wybrać i czym kierować się przy zakupie?
Mango to wiecznie zielone drzewo. Owoce, które rodzi kształtem przypominają wielką śliwkę i osiągają wagę nawet 1 kilograma. Owoc charakteryzuje cierpkawy, imbirowy smak i zielony, zielono - żółty, żółty, czerwony lub pomarańczowy kolor. Mango słynie z tego, że ciężko go pokroić ponieważ miąższ nie odstaje od pestki, tylko ściśle do niej przywiera. Najczęściej w sklepach spotykamy owoce o wadze średniej czyli takie powiedzmy 30 - 50 dekagramowe. Takich rozmiarów okazy sprawiają, że pokrojenie mango nie powinno sprawiać trudności. Przy zakupie pamiętajmy, żeby mango nie było za bardzo twarde, bo to świadczy o jego niedojrzałości. Dojrzały owoc posiada przyjemny zapach wyczuwalny przy końcu szypułki. Cechą tą należy kierować się przy zakupie. Najlepsze będzie takie, które ma jędrną skórkę i lekko miękką, wyczuwalną pod naciskiem palca konsystencję. Pokrojenie mango, które jest na przykład bardzo dojrzałe mija się trochę z celem i taki owoc najrozsądniej odrzucić.

Sposoby pokrojenia mango
Sporym wyzwaniem dla potencjalnego amatora tego przysmaku jest jego przygotowanie do spożycia. Skorzystajcie ze sprawdzonych i różnorodnych sposobów pokrojenia mango, a przekonacie się, że nie jest to skomplikowana czynność. Rozpoczynamy od obrania mango ze skórki. Obieramy tak jak na przykład ziemniaki. Po obraniu przystępujemy do czynności pokrojenia mango. Kroimy w cienkie plastry do momentu kiedy poczujemy opór ze strony pestki. W podobny sposób postępujemy z każdej strony owocu. Osobom posiadającym zdolności manualne, trudności nie powinien sprawić inny, bardziej wyrafinowany sposób pokrojenia mango. Po wcześniejszym obraniu owcu, ostrym nożykiem wykrawamy w miąższu wyżłobienia. Tak pokrojone mango może posłużyć za oryginalną dekorację stołu lub stanowić atrakcyjny do spożycia deser. Alternatywnym sposobem, który z czynnością pokrojenia mango ma niewiele wspólnego, ale który warto również polecić amatorom tego pysznego owocu jest wydrążanie miąższu specjalną łyżeczką. Przy jej pomocy uzyskamy ładne regularne kulki, które mogą być dodatkiem lub wykończeniem deseru lub sałatki a jeśli mamy ochotę na koktajl możemy pokroić mango w kosteczkę i zmiksować z jogurtem i odrobiną cukru.