Jak prawidłowo nakryć do stołu

Żeby prawidłowo nakryć do stołu niezbędna jest elementarna wiedza o sposobie ułożenia naczyń i sztućców oraz właściwy dobór zastawy, obrusu i dodatków.

Zarówno smakoszy, jak i estetów zachwyci stół nakryty z dbałością o najmniejszy szczegół ustawienia nakryć czy dobranych ozdób. Dlatego każdy gospodarz winien znać podstawowe zasady jak prawidłowo nakryć do stołu.

Ułożenie naczyń
Aby prawidłowo nakryć do stołu trzeba zadbać o odpowiednie ułożenie na nim naczyń. Przede wszystkim nakrycia powinny być ustawione w takiej odległości od siebie, aby podczas jedzenia goście nie trącali się wzajemnie łokciami. Należy ustawić na stole tylko te talerze, które będą używane, czyli tyle, ile jest przewidzianych posiłków. Ewentualnie można na stole rozłożyć tak zwane talerze podstawowe, które nadają nakryciu eleganckiego charakteru oraz pełnią funkcję podstawki pod naczynia do posiłków. Następnie należy do każdego nakrycia dostawić naczynia do napojów. Szklankę na wodę (nieodzowna w przypadku podawania czerwonego wina) stawia się po prawej strony, poniżej kieliszka, pod kątem 45 stopni. Kieliszki ustawia się w kolejności podawania trunków od lewej do prawej.

Zasady ustawiania sztućców na stole
Żeby prawidłowo nakryć do stołu należy również znać sposób w jaki powinno układać się sztućce wokół talerzy. Podstawową zasadą, którą należy się przede wszystkim kierować, jest ułożenie łyżek i widelców w kolejności, w jakiej będą używane. Na zewnątrz talerza układa się sztućce, które będą potrzebne przy potrawie podanej jako pierwsza, zaś bliżej talerza leżą kolejno sztućce przeznaczone do dań następnych. Z lewej strony talerza powinny leżeć widelce, po prawej ułożyć należy noże (skierowane ostrzem w lewą stronę) i łyżki. Nad talerzem kładzie się łyżeczkę i widelec przeznaczone do spożywania deserów i owoców. Widelczyk do deserów powinien być ustawiony tak, by jego trzonek zwrócony był w lewą stronę. Nad nim należy umieścić łyżeczkę z trzonkiem skierowanym w prawą stronę.

Dodatki i ozdoby
Aby prawidłowo nakryć do stołu należy także starannie dobrać dodatki. Obrus powinien zwisać równo z każdej strony stołu, nie mniej niż 20 centymetrów. Jeśli zastawa, która będzie ułożona na stole, jest we wzory to obrus powinien być gładki i w stonowanym kolorze. Jeśli zaś zastawa jest bez ozdób, to wtedy można nakryć stół kolorowym obrusem, wzorzystym bądź wykonanym z efektownie marszczonych tkanin. Bardzo elegancko i ozdobnie wygadają na stole serwetki, które mają również praktyczna rolę - służą do celów higienicznych. Najlepiej jeśli są płócienne, fantazyjnie złożone oraz dobrane kolorystycznie do barwy obrusu, zastawy lub ozdób stołu. Podstawową zasadą w doborze obrusu i serwetek jest jednak ich czystość. Powinny być nieskazitelnie czyste, w idealnym stanie oraz dokładnie wyprasowane. Całości nakrycia dopełnią eleganckie ozdoby, a w szczególności bukiety żywych kwiatów i nastrojowe świece ustawione na stole.