Jak przezimować oliwkę europejską

Zimowanie oliwki europejskiej nie jest zadaniem trudnym - wystarczy wiedzieć, iż nie można zostawiać się jej zimą na zewnątrz a w domu wybrać dla niej jasne miejsce o stałej temperaturze, z dala od grzejników.

Pomimo, iż nie pochodzi z naszego klimatu, oliwka europejska jest bardzo popularnym w Polsce drzewkiem ozdobnym. Przezimowanie rośliny wydaje się trudnym zadaniem, jednak praktycznie w każdym domu można stworzyć odpowiednie stanowisko, by nasze drzewko przetrwało tę ciężką porę roku.

W domu czy na zewnątrz?
Wielu właścicieli ogrodów chętnie zobaczyłoby drzewko oliwne upiększające krajobraz wokół ich domów. Należy jednak pamiętać, iż oliwka europejska jest rośliną pochodzącą z klimatu śródziemnomorskiego, a co za tym idzie, tylko przy odpowiednio wysokiej temperaturze i nasłonecznieniu jest w stanie przetrwać zimową porę na zewnątrz. Roślina ta teoretycznie jest w stanie przezimować w ujemnych temperaturach, lecz zimy w naszej części europy bywają ostre, a jeśli dodamy do tego niewielką ilość światła słonecznego w ciągu dnia, widać wyraźnie, że bezpieczniejszym wyjściem jest przechowanie rośliny w zamkniętym pomieszczeniu. Z tego powodu oliwkę europejską warto posadzić w donicy – latem doskonale będzie się czuła w ogrodzie, późną jesienią bez problemu przeniesiemy ją do domu. Co ciekawe, drzewko to często uprawiane jest jako bonsai. Odpowiednio przycięte i pielęgnowane, ozdabia nawet niewielkie pomieszczenia przez okrągły rok.

Właściwe stanowisko dla drzewka
Przezimowanie oliwki europejskiej w domu wymaga przygotowania dla niej odpowiedniego miejsca. Wybierając stanowisko, na którym postawimy donicę, należy pamiętać o bardzo ważnym dla utrzymania oliwki czynniku – naświetleniu. Dobrym wyborem będzie parapet wychodzącego na południe okna. Mimo braku słońca zimą, naturalne światło przez kilka godzin dziennie pomoże oliwce europejskiej wegetować w prawidłowy sposób. Wybierzmy zatem miejsce w pobliżu okien nawet, gdy nasze drzewko jest za duże do umieszczenia na parapecie. Kolejnym czynnikiem, który musimy wziąć pod uwagę przygotowując miejsce do przezimowania oliwki europejskiej, jest ciepło. Roślina ta będzie doskonale czuła się w temperaturze pokojowej, to jest w około 18 – 22 stopniach Celsjusza. Podczas ustawiania oliwki w domu zwróćmy uwagę na znajdujące się w pobliżu kaloryfery, które nadmiernie przegrzewałyby drzewko. Optymalnym ustawieniem jest zatem stanowisko jasne, w stałej temperaturze, daleko od źródła ciepła. Podczas okresu zimowego zaleca się zmniejszenie częstotliwości podlewania – zamiast co drugi dzień, należy to robić raz w tygodniu. Wyjątkiem od tej zasady jest sytuacja, gdy stawiamy oliwkę w pobliżu kaloryfera. W takim wypadku należy obserwować podłoże naszego drzewka i w razie potrzeby podlewać je co 4-5 dni. Nawadnianie to jedyny zabieg, jakiego oliwka europejska wymaga zimą – nie należy jej wtedy nawozić. Nie martwmy się, że w tym czasie nie wypuści młodych listków, jest to bowiem normalne przy braku słońca. Wiosną można oliwkę przyciąć, by szybko odżyła, a jej liście się zagęściły.