Jak przycinać pomidory?

Poradnik dla amatorów uprawiania ogórdka - kilka prostych zasad: jak, kiedy i czy w ogóle powinno się przycinać pomidory?

Każdy, kto hodował choćby w przydomowym czy też balkonowym ogródku pomidory, prędzej czy później spotkał się z tym problemem. Jak przycinać pomidory? Otóż nie jest to, tak banalnie proste, jakby się mogło z pozoru wydawać. Cięcie pomidora jest skomplikowaną czynnością zależną od poszczególnej odmiany. Oto kilka wskazówek dla ogrodników, jak sobie z tym poradzić.

 

Czy należy przycinać pomidory?

 

Podstawowym pytaniem jakie powinien sobie zadać każdy ogrodnik, jest to, czy hodowane przez niego pomidory w ogóle należy przycinać. Otóż w ziemi uprawiane są zasadniczo dwie grupy pomidorów. Pierwsza z nich to tzw. odmiany karłowe, które kończą wzrost po wytworzeniu kilku lub kilkunastu owoców. Te odmiany nie wymagają przycinania. Natomiast odmiany tzw. wysoko rosnące, które wymagają palikowania należy przycinać. Gdy mówimy o cięciu pomidorów, na myśli mamy cięcie różnych ich części. Może ono dotyczyć zarówno liści (zwłaszcza dolnych, ponieważ nie mają one dużego znaczenia w odżywianiu owoców), jak i pędów. Nie należy ciąć górnych liści, gdyż tworzą one dla rośliny coś na kształt parasola chroniącego przed działaniem światła słonecznego, pęknięciami oraz innego rodzaju uszkodzeniami. Jeśli chodzi o pędy, to nie odgrywają one dla owoców tak ważnej roli, jak liście. Należy więc przycinać wszystkie pędy boczne.

 

Kiedy przycinać pomidory?

 

Przycinać pomidory należy w różnym czasie, w zależności od wielkości poszczególnych części rośliny. Generalnie powinniśmy je przycinać przez cały sezon. Jeśli chodzi o cięcie pędów bocznych, to robić to powinniśmy wówczas, gdy pędy te mają wielkość do 5 centymetrów. Nie powinniśmy dopuszczać, aby przekroczyły tę wielkość. W kwestii tego jak przycinać pomidory, jako same owoce, możemy przycinać je zarówno w gronie, jak i w czasie kwitnienia. Powinniśmy jedynie dopilnować, aby w momencie, gdy przycinamy pomidory w gronie, zalążki owoców nie były większe niż wielkość ziarenka grochu. W naszym zmiennym klimacie pomidory często nie są w stanie wykarmić wszystkich wytworzonych przez siebie zawiązków. Zatem przeważnie po uformowaniu pięciu, sześciu zawiązków, należy przycinać pomidory u wierzchołka, około 2-3 liście nad ostatnim gronem. Bardzo ważne jest, aby pamiętać również, o usuwaniu zniekształconych kwiatów, gdyż mogą one wytworzyć zdeformowane owoce, które z kolei nadmiernie i niepotrzebnie obciążą roślinę.