Jak przygotować caldo verde

Kapusta oraz inne warzywa, kiełbasa chorizo i przyprawy to potrzebne składniki, aby przygotować caldo verde.

Kuchnia portugalska to pełna aromatycznych przypraw i zróżnicowanych dań, podróż kulinarna. Tradycyjne potrawy są zazwyczaj proste w przygotowaniu. Często są gotowane na bazie warzyw. Ponadto głównymi składnikami są ryby, mięso i owoce morza. Aby przygotować caldo verde, czyli najpopularniejszą, narodową zupę portugalską, przede wszystkim należy zaopatrzyć się w włoską kapustę i kilka innych składników.

Zielony rosół

Aby przygotować caldo verde - tak zwany "zielony rosół", warto dowiedzieć się kilku ciekawostek na temat tej popularnej w Portugalii zupy. Pochodzi ona z prowincji Minho. Potrawę często jada się z chlebem broa. Jest on wypiekany z mieszanki mąk: kukurydzianej, pszennej i żytniej. Ponadto nie zawiera proszku do pieczenia ani sody, ale naturalny, żytni zakwas. W Portugalii caldo verde jada się zazwyczaj podczas uroczystości, na przykład na weselach. Może być podawane przed daniem głównym lub w ramach kolacji. O słynnej zupie w swoich powieściach często wspominał XIX-wieczny pisarz portugalski, Camilo Castelo Branco.

Przygotowanie składników

Do wykonania popularnej, portugalskiej zupy należy przygotować 500 gram ziemniaków, 500 gram kapusty włoskiej i 3 ząbki czosnku. Najbardziej odpowiedni będzie czosnek polskiego pochodzenia, albowiem ten rodzimy jest bardziej aromatyczny. Ponadto potrzebne będą inne warzywa: dwie średniej wielkości marchewki i mały pęczek świeżej kolendry. Można także użyć suszonej kolendry (3 - 4 łyżeczki). Kolejny składnik to litr gorącego bulionu (można przygotować go na bazie warzyw i mięsa lub rozpuścić kostkę bulionową - proporcje wedle zaleceń na opakowaniu). Będą także potrzebne: odrobina oliwy z oliwek, świeżo zmielony pieprz i sól. Ostatni składnik to kiełbasa chorizo. Jest to tradycyjna, hiszpańska kiełbasa wieprzowa z dodatkiem chilli. Odznacza się intensywnym zapachem i ostrym smakiem. Należy przygotować 200 gram tego aromatycznego dodatku.

Wykonanie krok po kroku

Pierwszy krok to obranie ziemniaków. Aby przygotować caldo verde wedle tradycyjnego przepisu, należy ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Kartofle wraz z czosnkiem zalać litrem gorącego bulionu i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 25 minut (do czasu, aż ziemniaki będą miękkie). Marchew dokładnie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kolejny krok to przygotowanie kapusty włoskiej. Należy ją oczyścić, opłukać i poszatkować. Następnie zalać wrzątkiem i osuszyć. Ziemniaki wyjąć z bulionu i jeszcze gorące rozgnieść na jednolitą masę. Kapustę, marchew i masę z kartofli włożyć do bulionu. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki i dodać do bulionu z warzywami. Całość gotować około 10 minut. Opłukaną kolendrę posiekać i dodać do zielonej zupy. Caldo verde przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę oliwy z oliwek. Podawać z białym pieczywem lub tradycyjnym chlebem broa.