Jak przygotować grzane piwo – sprawdzone przepisy

Wystarczą aromatyczne przyprawy, piwo jasne lub ciemne oraz miód czy cukier aby przygotować grzane piwo.

Kiedy nadchodzą chłodne, zimowe wieczory, warto rozgrzać organizm przygotowując grzane piwo w zaciszu własnego domu. Jest to niezwykle aromatyczny napój, ponieważ zawiera korzenne przyprawy. Jest niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu. Doskonale sprawdza się jako poczęstunek dla zmarzniętych gości, którzy z pewnością docenią jego rozgrzewające właściwości i wyśmienity smak.

 

 

  • Piwo z dodatkiem żółtka
    Aby przygotować grzane piwo z dodatkiem żółtka, które ma wyrazisty smak i dość gęstą konsystencję, należy zaopatrzyć się w 500 mililitrów dowolnego, jasnego piwa oraz przyprawy. Przede wszystkim w mieszance powinien znaleźć się cynamon. Najlepiej, żeby była to kora, jednak często jest trudno dostępna w sklepie - w tym przypadku należy użyć mielonego cynamonu. Ponadto będzie potrzebne kilka goździków, odrobinę gałki muszkatołowej oraz kilka ziaren kardamonu. Aby piwo miało słodki posmak, należy przygotować dwie łyżki cukru. Ostatni składnik to dwa żółtka jaja kurzego, które należy ubić wraz z cukrem na gładką, puszystą masę. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej. Miskę ustawić na garnku z gotują się wodą i ubijać składniki. Uwaga - naczynie nie może dotykać wody, albowiem jaja nie ubiją się, tylko zetną. Piwo zagotować wraz ze wszystkimi przyprawami, a następnie odcedzić. Do ubitej masy wlewać po trochę zagotowanego piwa i cały czas ubijać, aż mieszanka stanie się gęsta. Przelać do kufli lub przezroczystych szklanek. Można dodać po plasterku pomarańczy do każdej porcji.
  • Miodowy przysmak
    Nieco inny przepis na grzane piwo zawiera miód, który znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości, ponieważ wzmacnia organizm i naturalnie osłania go przed infekcjami. Idealnie nadaje się więc na zimowe wieczory. Sposób wykonania jest niezwykle prosty i szybki - do wysokiego garnka wystarczy wlać litr piwa (przygotowanie dla 4-5 osób), dodać cztery łyżki miodu, szczyptę gałki muszkatołowej, cynamon oraz inne ulubione przyprawy. Podgrzewać na małym ogniu. Nie należy przestawać mieszać piwa aż do momentu zgęstnienia. Zdjąć z ognia i przelać do szklanek. Podawać gorące. Można dodać odrobinę rumu, który dodatkowo wzbogaci smak.
  • Mleczna alternatywa
    Dla wielbicieli słodkich przysmaków idealnym przepisem jest piwo z mlekiem skondensowanym. Należy przygotować pół litra ciemnego piwa, dwie łyżki miodu, dwa żółtka, dziesięć łyżek słodzonego mleka skondensowanego, kilka sztuk goździków, szczyptę cynamonu oraz pięć łyżek syropu malinowego lub imbirowego. Aby przygotować grzane piwo, należy je podgrzewać na małym ogniu wraz z syropem i goździkami. Żółtka ubić z miodem na puszystą masę i dodać kilka łyżek ciepłego piwa, nie zaprzestając miksowania. Kiedy składniki się połączą wlać delikatnie mieszankę jajeczną do podgrzewanego napoju alkoholowego. Dokładnie wymieszać, jednak nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać mleko skondensowane. Wymieszać, przelać do szklanek i posypać cynamonem. Można także udekorować napój pianką mleczną. Wystarczy zmiksować odrobinę ciepłego mleka na piankę i dodać do grzanego piwa.