Jak przygotować poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki są doskonałym i prostym do przyrządzenia dodatkiem do dań głównych. W oryginalnym wydaniu mogą też być podawane samodzielnie.

Wielkopolanie znani są ze swojego zamiłowania do pyr czyli ziemniaków. Nie dziwi więc fakt, że jedną z najbardziej popularnych potraw regionu są poznańskie szagówki. Składają się one głównie z ziemniaków, podobnie jak znane wszędzie kopytka. Nazwa szagówki pochodzi od sposobu krojenia klusek na szagę, czyli na skos. Od klasycznych kopytek różnią tym, że są bardziej miękkie. W szagówkach możemy również zastąpić mąkę, białym serem twarogowym, co może być ciekawą odmianą w naszej kuchni. Jeśli lubimy "kluchy", obowiązkowo powinniśmy wypróbować przepisy z kuchni poznańskiej.

Przepis podstawowy na poznańskie szagówki
Aby przygotować tradycyjne poznańskie szagówki potrzeba 1 kilogram ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka oraz sól. Ziemniaki na szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt wodniste. Nie należy ich obierać, tylko wyszorować dokładnie szczoteczką i ugotować w mundurkach, w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Po ugotowaniu pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie obieramy. Zimne ziemniaki najlepiej jest zetrzeć na tarce. Jeśli je utłuczemy lub zmielimy mogą puścić zbyt dużo wody, co dla szagówek ma istotne znaczenie. Będziemy zmuszeni dodać mąki, co upodobni nasze kluseczki do zwykłych kopytek. Do startych ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów. Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry. Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą. Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe.

Odmiany szagówek i podawanie
Klasyczne poznańskie szagówki podaje się z podsmażanym boczkiem wędzonym i cebulą. Stanowią wówczas danie główne, które możemy urozmaicić na przykład kiszoną kapustą. Kluseczki ziemniaczane idealnie nadają się także jako dodatek do mięs. Pysznie smakują z sosem pieczeniowym oraz gulaszem. Do picia można podać maślankę lub kefir, co jest tradycyjnym w Poznaniu napojem do ziemniaków. Na wykwintny obiad możemy przygotować poznańskie szagówki w eleganckiej oprawie. Wystarczy dodać do ciasta posiekany rozmaryn, a nasze kluski uzyskają piękny wygląd i lekko korzenny smak. Jeśli natomiast chcemy, aby nasze kluski były bardziej delikatne w smaku, możemy zastąpić ziemniaki serem twarogowym. Proporcje wszystkich składników są identyczne. Szagówki z serem można podawać ze słodkimi sosami owocowymi. Musimy jednak wtedy dodać do ciasta odrobinę cukru. Kluski te świetnie nadają się do mrożenia, co jest istotne dla pracujących Pań. Wystarczy zrobić klusek "na zapas", lekko obgotować, ostudzić i zamrozić w woreczkach. Tak przygotowane szagówki mogą leżeć w zamrażalniku naprawdę długi czas.