Jak przygotować sałatkę Waldorf

Aby przygotować sałatkę Waldorf należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki, a następnie je pokroić, połączyć i doprawić do smaku.

Pomysłodawcą sałatki Waldorf, czyli słynnej sałatki z jabłek i selera, był Oscar Tschirky, szwajcarski emigrant, który w 1883 roku przybył do Nowego Jorku. Oficjalny debiut sałatki nastąpił w 1893 roku podczas uroczystej kolacji, mającej na celu uczczenie otwarcia pierwszego z hoteli Wiliama Waldorfa Astora, dlatego też sałatka zasłynęła na świecie pod nazwą sałatki Waldorf. Dzieło Tschirky'ego zyskało uznanie dostojnych gości i bardzo szybko stało się daniem powszechnie znanym i lubianym. Po kilku latach anonimowy kucharz wzbogacił podstawowy przepis o nowe składniki. Obecnie istnieje wiele wersji sałatki Waldorf. Niektóre gospodynie dodają do niej nawet pierś z kurczaka i podają jako przystawkę. Jedno jednak nie uległo zmianie, przygotowanie sałatki Waldorf nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest czasochłonne, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Składniki na sałatkę Waldorf
Do przygotowania sałatki Waldorf będą potrzebne następujące składniki:
– dwa jabłka
– sok wyciśnięty z połowy cytryny
– średniej wielkości seler korzennny
– dwie łyżki rodzynek
– dziesięć połówek orzechów włoskich
– pół łyżeczki mielonego cynamonu
– dwie garście rukoli
– trzy łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– cukier
– liście sałaty
Niektórzy zastępują rodzynki połówkami winogron. Smak sałatki można też wzbogacić, dodając do niej odrobinę pokrojonego w kostkę ananasa. Aby nieco zaostrzyć smak sałatki, można do niej dodać połówkę drobno posiekanej cebuli. Wymienione składniki wystarczają na trzy porcje sałatki Waldorf.

Wykonanie sałatki Waldorf
Przygotowywanie sałatki Waldorf należy rozpocząć od umycia jabłek, osuszenia ich i oczyszczenia z gniazd nasiennych. Nie zaleca się obierania jabłek, gdyż skórka zawiera witaminy i składniki mineralne, a jej barwa dodaje potrawie żywszego kolorytu. Jabłka należy posiekać w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Obranego selera należy włożyć na minutę do wrzącej wody, aby nieco zmiękł. Następnie należy go pokroić w cienkie słupki i skropić sokiem z cytryny. Rodzynki należy zalać wrzącą wodą i odstawić na trzy minuty, następnie odsączyć i osuszyć. Posiekane orzechy włoskie trzeba zrumienić na patelni. Wszystkie składniki należy włożyć do dużej salaterki i dodać ukolę oraz majonez. Sałatkę doprawić do smaku cynamonem, cukrem, solą oraz pieprzem. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym, wtedy sałatka będzie mniej kaloryczna. Możliwe jest też użycie i majonezu, i jogurtu. Przygotowaną sałatkę należy schłodzić. Sałatka Waldorf powinna ona być podawana na liściach sałaty, tak serwował ją Oscar Tschirky. Można ją jednak podać gościom w salaterkach, bądź na wyłożonych sałatą talerzykach. Sałatka Waldorf wygląda też efektownie w pucharkach deserowych, ozdobiona natką selera oraz kawałkami jabłka.