Jak przygotować sałatkę z gyrosa

Świeże piersi kurczaka, odpowiednie przyprawy, warzywa, ser oraz majonez czy ketchup to składniki pysznej sałatki z gyrosa.

Doskonałą propozycją imprezowego menu jest sałatka z gyrosa, która zachwyci smakiem i wyglądem niejednego smakosza kulinarnego. Odznacza się bogactwem składników i aromatów, a jednocześnie jest łatwa w przygotowaniu. Warto wykonać ją parę godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej, aby smaki zdążyły się ze sobą połączyć.

 

 

  • Przygotowanie kurczaka.

Proponowana sałatka z gyrosa zawiera w sobie mięso oraz inne odżywcze składniki. Aby ją przygotować, należy oczyścić, umyć i pokroić w małą kostkę dużą, podwójną pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu (użyć w tym celu oleju lub oliwy z oliwek) i smażyć pierś z kurczaka przez pierwsze dwie minuty na dużym ogniu, a przez następne pięć minut na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec smażenia dodać przyprawę „gyros” (ilość powinna być określona na opakowaniu). Zamiast gotowej przyprawy można samodzielnie skomponować mieszankę, przygotowując ją ze szczypty kolendry, białej gorczycy, słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu, pieprzu oraz soli. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i odstawić do przestygnięcia.

 

 

  • Krojenie i przygotowanie pozostałych składników.

Jedną dużą cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do małej miseczki lub na talerzyk. Aby uniknąć łez przy krojeniu można wcześniej ją sparzyć. Pięć średniej wielkości ogórków konserwowych drobno pokroić i także przełożyć na osobny talerzyk. Kukurydzę z puszki odcedzić i wylać zalewę. Sześć kurzych jaj ugotować na twardo (gotować około 6-7 minut od wsadzenia jajek do gotującej się wody), zalać zimną wodą i obrać ze skorupki. Pokroić. Mały słoiczek selera konserwowego odcedzić z wody, a 200 gram żółtego sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dwie torebki ryżu ugotować (tak, aby był sypki) w lekko osolonej wodzie i ostudzić.

 

 

  • Układanie składników i doprawianie.

Prezentowany przepis zakłada, iż sałatka z gyrosa jest układana warstwowo. Aby wyglądała efektownie, warto układać składniki w przezroczystej, szklanej misce. Na samym dnie wysypać ryż. Można posypać go odrobiną słodkiej papryki w proszku. Nie doprawiać solą ani pieprzem, ponieważ przyprawa gyros jest dość intensywna w smaku i zapachu. Polać odrobiną ketchupu. Następnie ułożyć kawałki kurczaka, starty konserwowy seler, cebulę i ogórki. Posmarować majonezem. Kolejny krok to ułożenie następnej warstwy z kukurydzy oraz jajek, polać ketchupem i dać odrobinę majonezu. Sałatka z gyrosa powinna być na wierzchu posypana żółtym serem. Wstawić ją do lodówki na minimum cztery godziny. Doskonałym pomysłem będzie zrobienie delikatnych tostów tuż przed podaniem sałatki, które będą się dobrze komponowały ze smakiem warzyw i mięsa. Kromki chleba tostowego upiec w piekarniku lub opiekaczu, przekroić w poprzek i posmarować masłem czosnkowym lub ziołowym. Ważne jest, aby grzanki smarować wtedy, kiedy będą jeszcze gorące, nawet jeśli będą podawane nieco później (aby masło rozpuściło się na grzance i nadało jej pożądanego aromatu). Można także posmarować je samodzielnie przygotowanym pesto.