Jak przygotować sushi w domu

Odpowiednie przygotowanie ryżu i liści wodorostów oraz oryginalny wybór dodatków pozwolą nam przygotować sushi w domu i cieszyć się jego egzotycznym smakiem.

Sushi, czyli tradycyjna japońska potrawa z ryżu, alg morskich i przeróżnych dodatków robi w Polsce karierę. Nic dziwnego, danie jest smaczne, zdrowe i bardzo oryginalne. Jeżeli chcemy wprowadzić do naszego jadłospisu nowe, egzotyczne danie albo zachwycić czymś wykwintnym swoich gości, możemy przygotować sushi w domu. Oryginalnych składników nie musimy szukać w specjalistycznych sklepach z egzotyczną żywnością - produkty takie jak suszone liście alg morskich, wasabi czy ocet ryżowy są dostępne w większych sklepach i delikatesach.

 

 

  • Ryż
    Podstawą każdego sushi jest ryż. Japończycy do sushi używają specjalnej jego odmiany, jednak aby przygotować sushi w domu możemy najpierw spróbować użyć zwykłego ryżu. Najsmaczniejszy i odpowiednio kleisty będzie wtedy, gdy po dokładnym opłukaniu i ugotowaniu postoi kilka minut pod przykryciem. Ryż należy zakwasić octem ryżowym, ewentualnie zwykłym, winnym czy sokiem z cytryny. Przed połączeniem z innymi składnikami ryz musi dobrze ostygnąć.
  • Wodorosty
    Najłatwiej dostępna w Polsce jest odmiana Nori. Można ją kupić w markecie lub sklepach internetowych, przy czym najbardziej ekonomicznie jest kupić duża paczkę- ok 50 listków a niewykorzystane od razu liście przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jeśli nie mamy liści nori a bardzo chcemy przygotować sushi w domu, ciekawą alternatywą jest użycie pokrojonego w bardzo cienki paski ogórka. 
  • Dodatki
    Tradycyjnym składnikiem sushi jest surowa ryba. Możemy użyć filetów z łososia norweskiego lub świeżego tuńczyka. Aby przygotować sushi w domu możemy wykorzystać także dostępne w sklepach paluszki surimi o smaku kraba. Smakoszom poleca się również kawior czerwony i czarny lub owoce morza, na przykład krewetki czy małże. Można również przygotować sushi bez ryby. Doskonale sprawdzą się owoce i warzywa. Tradycyjnie dodaje się awokado, ogórki, azjatyckie grzyby i rzodkiew japońską. Można spróbować również bardziej "europejskich" dodatków - pokrojonej w cienkie paseczki marchwi, selera naciowego, drobno pociętej karbowanej sałaty bądź cukinii. Wszystko zależy od naszego gustu, ważne, aby składniki tworzyły harmonijny zestaw.
  • Sposób przygotowania
    Aby przygotować sushi w domu, należy przygotować specjalną bambusową matę (opcjonalnie możemy ją zastąpić folią spożywczą) i bardzo ostry nóż. Na macie rozkładamy liście Nori i pokrywamy cienką warstwą ryżu 3/4 około listka zostawiając z jednej strony miejsce na nadzienie a z drugiej cienki pasek niezbędny do zamknięcia rolki. Układamy nadzienie i za pomocą maty zwijamy sushi w ciasną rolkę. Kroimy sushi ostrym nożem bez ząbków w pojedyncze porcje. Powinny być wielkości odpowiedniej na jeden kęs. Sushi podajemy z marynowanym imbirem i sosem sojowym. Tradycyjnym dodatkiem do sushi jest również bardzo ostry sos wasabi - rodzaj japońskiego chrzanu dostępny w formie gotowej pasty lub proszku do zmieszania z wodą. Jeśli chcemy przygotować sushi w domu i efektownie podać je gościom, możemy zadbać o orientalną oprawę - stylizowane talerze, pałeczki, zieloną herbatę lub odrobinę sake i nastrojową, orientalną muzykę.