Jak przyrządzić dania wigilijne?

Dania wigilijne to przede wszystkim barszcz z uszkami, ryba oraz makowy deser chociaż wedle tradycji potraw powinno być dwanaście.

Święta Bożego Narodzenia to szczególny, zimowy czas, w którym królują rodzinne spotkania przy stole. Dania wigilijne to tradycyjne potrawy, wśród których nie może zabraknąć zapachu świeżo zmielonego maku czy aromatycznego, czerwonego barszczu z dodatkiem czosnku i suszonych grzybów. Niektóre dania wymagają dłuższych przygotowań, dlatego ich przyrządzenie warto rozpocząć już przed wigilią.

 

 

  • Aromatyczny barszcz czerwony
    Wśród dań wigilijnych z pewnością nie może zabraknąć tradycyjnego barszczu czerwonego, od którego większość rodzin zaczyna w tym szczególnym dniu uroczystą kolację. Aby przygotować aromatyczną zupę należy przygotować 2 kilogramy buraków, 10 dekagramów suszonych grzybów, 2 cebule oraz przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól i pieprz). Grzyby namaczać w wodzie przez około 3 godziny, a następnie ugotować je w wywarze, który powstał przy namaczaniu. Buraki oczyścić i zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Ugotować, dodając 3 litry wody. Kiedy będą miękkie, odstawić z ognia do ostygnięcia. Następnie odcedzić buraki, a do wody dodać wywar z grzybów. Doprawić i zagotować. Tradycyjny barszcz najlepiej smakuje z uszkami własnej roboty. Podstawą nadzienia są grzyby, które zostały wcześniej ugotowane do barszczu. Należy je zmielić, dodać łyżkę bułki tartej, zeszkloną na maśle, drobno pokrojoną cebulę, jajko oraz sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszać. Kolejny krok to zrobienie ciasta. 200 gram mąki wymieszać z łyżką oleju, odrobiną wody i szczyptą soli. Zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować je na cienki placek i formować małe uszka. Wrzucać partiami do gorącej, lekko osolonej wody. Zalać gorącym barszczem.
  • Ryba na świątecznym stole
    Delikatny barszcz to dopiero początek wigilijnej uczty. Bardzo popularnym daniem jest ryba – smażona lub w galarecie. W Polsce często jada się karpia, którego po oczyszczeniu i natarciu przyprawami obtacza się w mące, jajku, a potem bułce tartej i smaży w głębokim tłuszczu. Idealnie komponuje się z ćwikłą. Karp w galarecie jest bardziej pracochłonną potrawą, ale z pewnością zachwyci każdego smakosza. Na kilogram karpia należy przygotować pęczek włoszczyzny, dużą cebulę, koperek, 5 łyżeczek żelatyny, sok z połowy cytryny oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, odrobina cukru). Wszystkie warzywa oczyścić, zalać litrem wody i zagotować do miękkości, dodając przyprawy. Przecedzić przez sito. Karpia oczyścić, pokroić w dzwonki i dodać do wywaru, gotując przez 20 minut. Wyjąć rybę, usunąć ości i układać ją w salaterkach lub dużej formie. Marchew pokroić na plasterki i układać na karpiu. 500 mililitrów wywaru wymieszać z żelatyną, ostudzić i zalewać rybę. Schłodzić w lodówce.
  • Słodki akcent
    Dania wigilijne to także pyszne, słodkie desery. Jednym z nich jest kutia. Przepis jest bardzo prosty. Należy przygotować: puszkę masy makowej lub szklankę maku (który należy opłukać, sparzyć a następnie zemleć), ulubione bakalie (rodzynki, migdały, suszone owoce) oraz dwie łyżki miodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Można dodać dwie łyżki słodkiej śmietanki. Udekorować mandarynkami lub brzoskwiniami. Podawać na zimno. Wiele osób dodaje także pszenicę. 200 gram pszenicy należy zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Rano należy ją gotować około 3 godziny. Odcedzić i dodać do kutii.