Jak przyrządzić kompot z owoców?

Przygotowanie składników, czyszczenie i suszenie słoików oraz ich gotowanie to sposób na pyszny kompot z owoców.

Domowe przetwory zawsze zachwycają niepowtarzalnym, naturalnym smakiem. Kompot z owoców jest niezwykle łatwy w wykonaniu i jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jest za to niezastąpionym dodatkiem do obiadu. Warto delektować się nim zwłaszcza w zimie, aby przypomnieć sobie smak letnich dni pełnych słońca.

Słoiki do kompotu

Aby przygotować kompot z owoców, konieczne jest zaopatrzenie się w szklane słoiki. Zanim rozpocznie się robienie owocowego napoju, warto dzień wcześniej odpowiednio wyczyścić naczynia, w których będzie zamknięty kompot. Pierwszy krok to dokładne umycie słoików i zakrętek. Następnie należy je wyparzyć. Bardzo istotne jest, aby nie wycierać słoików ściereczką, tylko pozostawić do naturalnego wyschnięcia. W przeciwnym wypadku kompot może spleśnieć z powodu włókien, jakie pozostawia ścierka.

Przygotowanie owoców na przetwory

Wysuszone słoiki odstawić w inne miejsce tak, aby móc zająć się owocami. Kompoty można zrobić niemalże ze wszystkich owoców, jednak te najsmaczniejsze robi się z truskawek, wiśni, czereśni oraz śliwek. Truskawki należy dokładnie umyć, a dopiero potem usunąć szypułki (wtedy nie stracą soku). Wiśni nie trzeba drylować, natomiast śliwki warto umyć i przekroić na pół, aby wyjąć pestki.

Owocowe szaleństwo w kompotach

Kolejny krok to umieszczenie owoców w słoikach. Dno czystego, suchego słoika wypełnić truskawkami, wiśniami bądź innymi owocami. Zasypać je płaską łyżką cukru. Owoce układać w słoiku warstwami, a każdą z nich zasypać cukrem. Wypełnić słoiki prawie do pełna. Należy uważać, aby przy nakładaniu owoców nie dotykać nimi miejsc, gdzie zakręcane są słoiki, ponieważ może to powodować pleśnienie. Jeśli zabrudzi się takie miejsce, należy przetrzeć je spirytusem. Owoce zalać przegotowaną wodą (nie do pełna, ponieważ owoce powinny jeszcze puścić soki). Mocno zakręcić słoiki.

Gotowanie owocowego napoju

Duży garnek napełnić wodą do 1/3 wysokości. Zagotować. Kiedy woda będzie wrzeć, delikatnie umieścić w niej mocno zakręcone słoiki. Woda powinna przykryć zakrętki. Jeśli jest jej za mało należy dolać gorącą. Gotować słoiki z kompotem około 25 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie wyjąć je z wody (można pomóc sobie rękawicą żaroodporną) i ustawić do góry dnem. Kiedy wystygną odwrócić kompot z owoców i umieścić w dość chłodnym, najlepiej zaciemnionym miejscu. Kompot jest od razu gotowy do spożycia, jednak najlepiej smakuje schłodzony.

 

Z nami zarobisz łatwo i szybko