Jak przyrządzić potrawy kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska to przede wszystkim kraina przypraw, warto poznać jej specjały, zwłaszcza rozmaite odmiany curry w wersji mięsnej i wegetariańskiej.

Indie należą do najbogatszych i najciekawszych pod względem kulinarnym regionów świata. Szerokiej gamie potraw towarzyszy jeden stały element - ogromna paleta przypraw. Ich umiejętne stosowanie jest kluczem do istoty kuchni indyjskiej.

 

 

  • Indie - kraina przypraw

Zanim przystąpimy do testowania szczegółowych przepisów na dania kuchni indyjskiej, musimy zgłębić zestaw najważniejszych przypraw stosowanych w tym regionie. Słodkawe i ostre potrawy wielokulturowych Indii nie mogą się obyć bez szczypty chili, cynamonu, czosnku i szafranu. Typowym składnikiem większości potraw jest curry, zarówno w postaci świeżych i suszonych liści, jak również w formie zmielonej mieszanki chili, kurkumy, kolendry, pieprzu, kardamonu i goździków z dodatkiem lokalnych ziół. Wyrazistość kuchni indyjskiej leży w dość nietypowym z perspektywy europejskiej połączeniu smaków słodkich i ostrych oraz bardzo intensywnych i dyskretnych. Przykładem takiej konfiguracji jest baranina przyrządzana w sosie z dodatkiem kardamonu. Tę wyrafinowaną potrawę można przygotować w pół godziny. Około 50 dag baraniny należy usmażyć na maśle. Następnie trzeba zeszklić cebulę z dodatkiem łyżeczki chili, potem zaś dodać do niej mięso. Całość zalać pięcioma łyżeczkami przecieru pomidorowego i przyprawić solą, kardamonem, imbirem i sokiem z cytryny. Mięso należy dusić około 20 minut.

 

  • Sposób na curry - podstawowe danie kuchni indyjskiej

Podstawą kuchni indyjskie są różne formy curry, najczęściej z dodatkiem kurczaka. Prosty i niezbyt kosztowny przepis mówi, że na początek trzeba zeszklić cebulę, przyprawiając ją solidnie czosnkiem i imbirem. Po upływie około 5 minut dodać do niej pomidory i sól, mieszając ten zestaw składników. Na koniec na tak przygotowanej bazie należy umieścić pokrojonego w kostkę kurczaka, dodając do niego gorczycę, kolendrę, kardamon i goździki i wzbogacając całość jogurtem. Potrawę należy gotować do momentu aż mięso będzie miękkie, a z pozostałych składników powstanie spójny sos. Curry można przyrządzić również w wersji wegetariańskiej, smażąc na oleju mieszankę przypraw: kurkumę, kolendrę, gorczycę oraz mieloną cebulę i czosnek, następnie dodając do nich zmiksowaną masę zawierającą imbir, łodygę kolendry, pomidory i papryczkę chili. Do tak skomponowanego sosu trzeba dodać pół litra wody i gotować całość około 20 minut. Curry najlepiej jest podawać z ryżem.