Jak przytogować patisona?

Patison to pochodząca z Ameryki Północnej, bogata w wiele witamin odmiana dyni, mogąca pełnić rolę zarówno wspaniałego dodatku jak i uniwersalnego składnika dania głównego.

Patisony występują najczęściej w kolorze zielonym lub białym, kształtem natomiast przypominają dwa złączone spodki z pofalowanymi brzegami. Warzywa te zawierają między innymi wapń, fosfor, żelazo, karoten, a oprócz tego są lekkostrawne i dietetyczne. Mogą zagościć na naszych stołach zastępując tradycyjne dodatki do mięs.

Nadziewane patisony

Po przyotowniu następujących składników: biały ryż (pół torebki), 4 patisony, 2 pomidory, 2 ząbki czosnki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 400 g mięsa mielonego, szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki, możemy przystąpić do przyrządzania dania. Umytym patisonom odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w krostkę. Gotujemy ryż na sypko. Czosnek i cebulę musimy zeszklić na oleju, a następnie dodajemy mięso i podsmażamy je przez około 5 minut. Ścieramy żółty ser, po czym razem z pomidorem i ryżem dodajemy na patelnię. Całość doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy patisony i wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewając rozpuszczonym w połowie szklanki wody koncentratem. Wkładamy do piekarnika i dusimy przez 30 minut.

Marynowane patisony

Składniki: 8 ząbków czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 5 listków ziela agielskiego, sok z cytryny, 1 szklanka oleju, szczypta soli i kilogram patisonów. Mając wszystko, zaczynamy przygotowanie warzyw do marynaty, dokładnie myjemy i odcinamy końce. Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Patisony wkładamy na 8 minut do garnka z osolonym wrzątkiem. Po upływie tego czasu odsączamy i wkładamy razem z czosnkiem, przyprawami i sokiem z cytryny do słoików. Tak sporządzone zalewamy mocno podgrzanym olejem, szczelnie zamykamy i odstawiamy dnem do góry, aż do wystygnięcia. Słoiki odstawiamy w zaciemnione miejsce. W takiej postaci mogą zastępować konserwowe bądź kiszone ogórki.

Gulasz z patisonów

Niezbędne składniki: 100 gram boczku, jedna cebula, 100 gram pikantnej kiełbasy, 100 gram pieczarek, 2 łyżki śmietany, 1 szklanka bulionu, 3 średnie patisony, sól i pieprz. W drobną kostkę kroimy boczek i cebulę, po czym wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojone kiełbasę i pieczarki i smażymy, aż z pieczarek wyparuje woda. Patisony myjemy obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dusimy w garnku z podsmażonymi składnikami. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do zmiękczenia warzyw. Przyprawiamy, na koniec dodając śmietanę.