Jak rozpoznać zatrucie pokarmowe

Dzięki kilku wskazówkom można rozpoznać zatrucie pokarmowe samodzielnie, bez konieczności wizyty u lekarza.

Zatrucia pokarmowe najczęściej występują w czasie wakacji, kiedy wysoka temperatura powietrza powoduje szybsze namnażanie bakterii w pożywieniu. W większości przypadków objawy są tak oczywiste, że bez większych problemów można rozpoznać zatrucie pokarmowe samemu.

  • Czas od zatrucia do wystąpienia pierwszych objawów
    Objawy zatrucia pokarmowego mogą wystąpić w różnym czasie. W zależności od toksyny czy bakterii, która zatrucie spowodowała objawy mogą pojawić się od kilku godzin do nawet 2-3 dni. Najdłuższy okres wylęgania choroby ma zatrucie pokarmowe wywołane przez znajdujące się w pożywieniu bakterie. Znacznie szybciej, bo już kilka godzin po spożyciu, pojawiają się objawy zatrucia toksynami.
  • Najczęściej występujące objawy zatrucia pokarmowego
    Objawy zatrucia mogą być naprawdę różne. W zależności od toksyny czy bakterii, która je spowodowała. Są jednak objawy wspólne dla każdego rodzaju zatrucia i chociaż są one nieprzyjemne, to w większości przypadków nie zagrażają życiu człowieka. Należą do nich nudności i wymioty. Charakterystyczne, a zarazem często spotykane są również bóle brzucha i biegunka, a czasami pojawia się też gorączka.
  • Sposoby postępowania w przypadku zatrucia
    Gdy uda się rozpoznać zatrucie pokarmowe należy rozpocząć leczenie. Zatrucie pokarmowe w większości wypadków nie wymaga interwencji lekarza. Wystarczy odpowiednia dieta, aby złagodzić występujące objawy. W przypadku zatrucia pokarmowego. Należy ograniczyć spożywanie pokarmów i pić duże ilości płynów. Wymioty i biegunka znacznie odwadniają organizm trzeba zatem spożywać duże ilości płynów (najlepiej niskosłodzonych, o temperaturze pokojowej). Dopiero po ustąpieniu objawów można wprowadzać stopniowo produkty stałe.
  • Zatrucia szczególnie niebezpieczne
    Przy zwykłych zatruciach pokarmowych można obejść się bez wizyty u lekarza, jednak w niektórych przypadkach należy bezzwłocznie się z lekarzem skontaktować. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia jest spożycie silnie trujących grzybów ( zawarte w nich toksyny mogą zagrażać zdrowiu a nawet życiu), pałeczek jadu kiełbasianego czy ostre zatrucie Salmonellą. Jadem kiełbasianym można się zatruć spożywając mięsne, warzywne lub rybne przetwory w wekach i puszkach. Pod żadnym pozorem nie można spożywać przetworów, których wieczko lub zakrętka są wybrzuszone. Tak zwany "bombaż" konserw jest znakiem, że zawartość skażona jest jadem kiełbasianym. Zatruty wymaga natychmiastowej hospitalizacji, gdyż jad kiełbasiany uszkadza układ nerwowy. Objawami zatrucia, oprócz pospolicie występujących, jest niedowład mięśni mimicznych twarzy, podwójne widzenie, rozszerzone źrenice, a także jednostronne opadanie powieki i chrypka lub bezgłos. Czasami wystąpić też mogą trudności w połykaniu, zaparcia i zatrzymanie moczu. Wizyty u lekarza wymaga także ostre zatrucie Salmonellą (występującą między innymi w niedogotowanym drobiu i jajkach), kiedy objawy zatrucia są bardzo nasilone i do których może dojść także silny ból głowy. Nie jest trudno rozpoznać zatrucie pokarmowe, jednak jeśli objawy są bardzo nasilone lub oprócz typowych objawów dochodzą inne, często ze strony układu nerwowego, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.