Jak samemu przyrządzić mleko sojowe

Aby samemu przyrządzić mleko sojowe potrzeba tylko soi i wody lecz można je urozmaicić, wykorzystując na przykład cukier waniliowy bądź kakao.

Mleko sojowe to produkt powszechnie stosowany w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jest również doskonałym zamiennikiem zwykłego mleka dla osób, które nie tolerują laktozy. Ziarno soi, z którego powstaje, to cenne źródło witamin i pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, mleko sojowe jest dość drogim artykułem żywnościowym. Istnieje jednak prosty sposób, by samemu przyrządzić mleko sojowe.

 

  • Przygotowanie wersji podstawowej napoju

Do przyrządzenia mleka sojowego potrzebujemy właściwie tylko soi i wody. Na litr mleka jest to jedna spora szklanka ziarna sojowego oraz 5-6 szklanek wody. Pamiętajmy o użyciu odpowiedniej wody - nie wystarczy przegotowana; lepiej posłużyć się wodą mineralną. Soję przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, a następnie namaczamy w sporym garnku przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie odlewamy część wody do osobnego naczynia i miksujemy ziarno na gęstą papkę, cały czas dolewając wody w której soja się moczyła. Na tym etapie powstaje mnóstwo białej piany, więc aby sprawdzić stopień rozdrobnienia ziaren, najlepiej użyć łyżki. Jeśli w czasie miksowania nie dolaliśmy całej użytej wcześniej wody, należy ją dolać i odstawić papkę na około półtorej godziny. Następnie przystępujemy do gotowania - gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30-40 minut, cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką). Później odcedzamy miksturę na drobnym sicie - i gotowe!

 

  • Przyrządzanie mleka sojowego - wariacje

Nie każdemu odpowiada smak czystego sojowego wywaru. Delikatną mleczną słodycz można uzyskać przez dodanie do gotującej się papki łyżeczki soli i 5-6 łyżeczek cukru (lub więcej, zależnie od upodobań). Dobre efekty daje także użycie cukru waniliowego zamiast zwykłego. Przyprawianie mleka sojowego daje nam szerokie pole do popisu - na etapie gotowania możemy dodać aromat (np. waniliowy), przyprawy (np. cynamon) lub kakao. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić i nie dodać wszystkiego naraz. Tak przygotowane mleko można przechowywać w lodówce około tygodnia. Dodatkowo, zmielone ziarno pozostałe po odcedzeniu - tak zwaną okarę - można wykorzystać do innych celów spożywczych - zmieszane z miodem stanowi smaczny krem do smarowania pieczywa. Trzeba przyznać, że potrzeba trochę czasu, aby samemu przyrządzić mleko sojowe, ale korzyści smakowe, zdrowotne i ekonomiczne przemawiają za tym, aby samodzielnie przygotować ten pyszny napój.