Jak samemu zrobić szynkę gotowaną - przepis

Zrobienie szynki gotowanej w domu trwa dwa dnia, ale zapewnia zdrowe, aromatyczne mięso o szerokim zasosowaniu.

Wiele produktów dostępnych w sklepach zawiera szkodliwe dla zdrowia substancje, ulepszacze smaku i inne dodatki, które powodują, iż wędliny bardzo tracą na wartości. W tej sytuacji warto spróbować zrobić szynkę gotowaną, która zachwyci smakiem każdego domownika. Jest bardziej soczysta i aromatyczna niż wyroby ze sklepu, a koszt jej przyrządzenia jest niewielki.

  • Wybór składników
    Najistotniejszy element, który pomoże zrobić szynkę gotowaną, to wybór dobrego mięsa. Musi być ono świeże i wysokiej jakości, dlatego lepiej udać się do mniejszego, firmowego sklepu mięsnego niż do dużego supermarketu, gdzie mięso leży często kilka dni. Należy zakupić około 1,5 kilograma szynki. Jej wielkość nieco się zmniejszy w trakcie gotowania. Dodatkowo należy przygotować 2 litry wody, pół szklanki soli oraz przyprawy. Aby szynka była aromatyczna, warto zaopatrzyć się w majeranek, liść laurowy, świeży czosnek, ziele angielskie i pieprz. Wybór przypraw jest dowolny.

 

  • Przygotowanie surowej szynki
    Do dwóch litrów zimnej wody należy dodać wszystkie wcześniej przygotowane przyprawy i zagotować, aby płyn stał się aromatyczny. Pozostawić do ostygnięcia. Aby zrobić szynkę gotowaną, należy ją na początku natrzeć czosnkiem. Kolejny krok to owinięcie szynki specjalnym sznurkiem, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniej formy mięsa. W sklepach są także dostępne gotowe, rozciągliwe siatki, które nakłada się na szynkę bez potrzeby owijania sznurkiem. Włożyć na dwie godziny do lodówki.

 

  • Dalsze kroki
    Po upływie zalecanego czasu, wsadzić mięso do ostudzonej zalewy z przyprawami, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować maksimum pięć minut. Nie należy przekraczać zalecanego czasu gotowania. Odstawić z ognia i przykryć szynkę. Pozostawić mięso w zalewie na około czternaście godzin. Następnie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 minut. Studzić pod przykryciem, aż szynka będzie zimna. Pokroić na grubsze plastry.

 

  • Nadziewana alternatywa
    Smak szynki można wzbogacić poprzez nadziewanie jej różnymi dodatkami. Dobrze komponuje się na przykład z owocami - suszoną śliwką, morelą, a nawet z jabłkami (do tych owoców warto użyć dużo czosnku). Można użyć także mięsnego nadzienia, na przykład z indyka, boczku czy podrobów. W takim przypadku należy faszerować jeszcze surową szynkę, przed pierwszym obgotowaniem. Mięso dokładnie obwiązać, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.

 

  • Szerokie zastosowanie
    Szynka gotowana jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Zimna doskonale pasuje do świeżego chleba i domowego masła. Ponadto smak wędliny świetnie podkreśli własnoręcznie zrobiona ćwikła. Szynkę można także podawać na ciepło - w sosie pieczeniowym czy pieprzowym, z dodatkiem młodych ziemniaków z koperkiem i surówką ze świeżych warzyw. Aby zrobić szynkę gotowaną podawaną na ciepło, wystarczy postępować wedle wyżej opisanego przepisu, a następnie przygotować dowolny sos poprzez dodanie warzyw, zasmażki oraz preferowanych dodatków.