Jak skasować profil na Yahoo!

Aby skasować profil na Yahoo! Wystarczy zalogować się na swoje konto, usunąć dane z wszelkich obszarów Yahoo!, dezaktywować usługi Premium, a następnie przejść na stronę „Usuwanie konta”.

W dobie wszechobecnego Internetu prywatność staje się towarem deficytowym. Wielu użytkowników sieci może łatwo nadużyć naszego zaufania i zalewać nas irytującymi wiadomościami. Zarówno w takiej sytuacji, jak i wtedy, gdy chcemy po prostu zmienić adres e-mail z Yahoo!, wystarczy założyć nowe konto, a przy okazji skasować profil na Yahoo!.

 

 

  • O czym należy pamiętać

Zanim przystąpimy do właściwego procesu, warto się dobrze zastanowić, czy rzeczywiście chcemy skasować profil na Yahoo!. Należy pamiętać, że konto zostanie usunięte w całości. Obejmuje to nie tylko Pocztę Yahoo!, ale również dane zamieszczone w takich obszarach jak Geocities, Oferty pracy Yahoo!, Grupy dyskusyjne Yahoo! czy Portfel Inwestycyjny, a także wszelkie inne usługi, z których korzystanie jest uwarunkowane podaniem loginu do konta Yahoo!. Równie ważny jest fakt, że skasowanie profilu Yahoo! nie powoduje automatycznie dezaktywacji wszelkich usług Premium, czyli płatnych, takich jak zwiększona pojemność skrzynki i tym podobne. Subskrypcje na tego rodzaju usługi należy odwołać osobno, przechodząc na stronę billing.yahoo.com i logując się na swoim koncie, a następnie otwierając kartę "Moje usługi" i wybierając link "Anuluj" przy każdej aktywnej prenumeracie. W przeciwnym wypadku istnieje szansa, że opłaty za te usługi będą dalej naliczane, mimo iż realnie już przestaliśmy z nich korzystać. Ostatnia sprawa to nasze dane zamieszczone w dziale Yahoo! Szukanie osób. Podane tam dane należy również usunąć niezależnie, jeśli nie chcemy więcej figurować na liście użytkowników Yahoo!

 

  • Usuwanie profilu Yahoo!

Jeśli wszystkie powyższe kwestie zostały już rozpatrzone i przemyślane, możemy teraz skasować profil na Yahoo!. Proces przebiega bardzo prosto. Wystarczy przejść na stronę edit.yahoo.com/config/delete_user i zalogować się na swoje konto. Po poprawnym zalogowaniu zostaniemy automatycznie przekierowani do strony umożliwiającej zamknięcie konta. Jeśli jesteśmy zdecydowani, wystarczy zatwierdzić usunięcie profilu. Warto jednak zapoznać się z informacji zawartymi na stronie (między innymi o innych usługach Yahoo!, w tym także usługach Premium) i zrobić raz jeszcze rachunek, czy na pewno wszystkie inne usługi zostały anulowane, a dane skasowane. Po usunięciu profilu nie jest już możliwe jego odzyskanie. Dotyczy to również danych z książki adresowej i wszelkich innych informacji, które podaliśmy w procesie użytkowania Yahoo!. Jedyną drogą powrotną jest po prostu utworzenie nowego konta.

 

  • W razie problemów

Gdy chcemy skasować profil na Yahoo! i napotykamy na jakiekolwiek trudności, warto poszukać rozwiązania na stronie help.yahoo.com/l/pl/yahoo/edit/edit-10.html. Jest to nieco skrócona, polskojęzyczna wersja pomocy dla wszelkich usług oferowanych przez Yahoo!. Wystarczy jedynie wpisać interesującą nas frazę (na przykład "odzyskiwanie haseł" lub "logowanie") w pasek widoczny w górnej części ekranu, a następnie kliknąć "Wyszukaj w Pomocy".