Jak ugotować jajko na miękko i na twardo - tak się uda

Aby ugotować jajko, należy włożyć je do wrzącej bądź zimnej wody i gotować cztery lub osiem minut, w zależności od tego, czy ma być na miękko, czy na twardo.

Jajka są niezbędnym składnikiem diety, ponieważ zawierają składniki wartościowe dla ludzkiego organizmu: białko, witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, a również pierwiastki: potas, siarkę, fosfor, żelazo i cynk. Zawierają również cholesterol, ale nie znaczy to, że osoby z wysokim stężeniem tej substancji muszą wycofać jajka z diety. Wystarczy ograniczyć ich spożycie do trzech, czerech tygodniowo. Powinno się spożywać ugotowane jajka, taka ich postać sprawia, że witaminy i minerały są najlepiej przyswajane przez organizm.

Jajka na miękko
Jajka, które mają być ugotowane na miękko są wkładane do wrzącej wody, co jest przyczyną pękania skorupek, wypływania części białka oraz dostawania się wody do jajka. Dlatego dobrze jest na dziesięć minut przed gotowaniem wyjąć jajka z lodówki, żeby się ogrzały. Mniejsza różnica temperatury jajka i wody zminimalizuje ryzyko pękania skorupki. Przed włożeniem jajek do wrzątku warto również zmniejszyć płomień. Jajko trzeba położyć na łyżce i powoli zanurzać we wrzątku. Dzięki temu jajka będą miały szansę przyzwyczaić się do wysokiej temperatury, co również zapobiegnie pękaniu skorupek. Po włożeniu jajek należy zwiększyć płomień gazu. Do wody warto dodać trochę soli lub octu, co zapobiega pękaniu skorupek. Sól sprawia również, że ugotowane jajka łatwiej się obierają. Jajko ugotowane na miękko ma ścięte białko, natomiast żółtko pozostaje w postaci płynnej. Zbyt krótkie gotowanie sprawi, że białko będzie niewystarczająco ścięte i rozleje się podczas obierania, a za długie spowoduje ścięcie żółtka. Aby ugotować jajka na miękko należy je gotować we wrzącej wodzie trzy do czterech minut w zależności od tego, czy chce się, żeby było mniej czy bardziej ścięte. Czas ten mierzy się od chwili zagotowania się wody po włożeniu jajek. Po ugotowaniu należy wylać gorącą wodę i zalać jajka zimną.

Jajka na twardo
Jajka na twardo są doskonałym dodatkiem do sałatek, ale świetnie też smakują na kanapce. Przed ugotowaniem należy je ogrzać w temperaturze pokojowej bądź w miseczce z ciepłą wodą. Zabieg ten zminimalizuje ryzyko pękania skorupek. Jajka należy włożyć do garnka, zalać zimną wodę i gotować osiem do dziewięciu minut. Czas liczy się od momentu zagotowania się wody. We właściwie ugotowanym jajku na twardo białko i żółtko jest ścięte. Przy czym białko jest białe, a żółtko żółte (bądź lekko pomarańczowe), a barwa ta jest w każdym miejscu żółtka taka sama. Zbyt długie gotowanie sprawia, że wokół żółtek pojawiają się sine obwódki, powoduje utratę przez jajko witamin i minerałów oraz zmniejszenie walorów smakowych. Dlatego nie należy gotować jajek dłużej niż przez dziesięć minut.