Jak układać sztućce na stole

Chcąc zorganizować wystawne przyjęcie warto poznać podstawowe zasady jak układać sztućce na stole, tak aby nie czuć zakłopotania przy gościach.

Elegancko przystrojony stół, wyśmienite dania, czy też idealnie wyczyszczone kieliszki to podstawa do odniesienia dobrego wrażenia o przygotowanym posiłku. Niestety całość może zepsuć źle ułożona zastawa. Umiejętność prawidłowego układania sztućców na stole przydaje się nie tylko podczas wykwintnych przyjęć, ale przede wszystkim w życiu codziennym. Dlatego warto znać chociażby klika podstawowych zasad dotyczących ich układania, aby nie czuć zakłopotania podczas proszonej kolacji.

Podstawowe zasady
Chcąc nauczyć się prawidłowego nakrywania do stołu należy pamiętać o kilku ogólnie obowiązujących zasadach. Przede wszystkim sztućce układa się od wewnątrz do zewnątrz, to znaczy, że należy zacząć od sztućców do dania głównego. Po lewej stronie nakrycia kładziemy widelce zębami do góry, natomiast łyżki i noże po prawej stronie. Ostrze noża powinno być skierowane w kierunku talerza. Po prawej stronie od noża, powinna znajdować się łyżka. W przypadku kiedy do posiłku podajemy pieczywo i masło, to po lewej stronie od widelca powinniśmy umieścić talerzyk do pieczywa, a na nim specjalny nóż do masła. Sztućce deserowe układamy powyżej nakrycia z głównym daniem. Trzonek widelczyka powinien być skierowany w prawo, natomiast łyżeczki w lewo. Kieliszek do dania głównego układamy po prawej stronie powyżej noża, na wysokości sztućców deserowych. Warto zwrócić uwagę, aby sztućce ułożone były od siebie w równych odstępach oraz, aby nakrycia sąsiadujących gości nie nachodziły na siebie.

Nakrycie stołu na przyjęcie
W przypadku posiłku składającego się z wielu dań podstawowe zasady układania sztućców na stole pozostają bez zmian, jednakże w związku z większą ilością potraw, pojawi się większa liczba noży, czy widelców. Organizując duże przyjęcie trzeba zadbać o to, aby sztućce pochodziły z tego samego kompletu. Na większych przyjęciach nakrycie składa się najczęściej z talerza pełniącego rolę podtawki, na którym ustawiana jest zastawa, talerzyka na pieczywo, kieliszków do wina białego, czerwonego oraz szampana, serwetki oraz sztućców. Wśród sztućców powinien znaleźć się duży widelec, widelec do przystawek, widelec do ryb, duży nóż, nóż do przystawek, nóż do ryb, łyżka do zupy, nóż do pieczywa oraz widelczyk i łyżeczka do deserów. Prawidłowe ułożenie sztućców na stole wymaga ułożenia po lewej stronie kolejno od strony talerza: widelca do dania głównego, widelca do ryb oraz widelca do przystawek. Po prawej stronie talerza kładziemy kolejno: nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek. Jeżeli zupa będzie podawana w bulionówce, to na miejscu łyżki układamy specjalną łyżeczkę do bulionówek. Nożyk do pieczywa układamy ostrzem w lewą stronę na talerzyku, który znajduje się po lewej stronie nakrycia.

Małe ustępstwa od reguł
Przygotowując przyjęcie w domu bardzo często nie dysponujemy dużą ilością miejsca. Dlatego też możliwe jest układanie sztućców na stole wraz z pojawiającymi się daniami. Można na przykład zdecydować się na ułożenie zastawy potrzebnej do przystawek, zup i dania głównego, a po spożyciu tych posiłków, przygotować sztućce do deserów. W przypadku serwowania kawy w filiżankach należy pamiętać, aby na spodku obok filiżanki położyć łyżeczkę do kawy. Niedopuszczalne jest podawanie w tym wypadku łyżeczki do herbaty, która jest znacznie większa.