Jak upiec bezglutenowe ciasto owocowe

Z mąki ryżowej, sojowej czy kukurydzianej, margaryny, świeżych jaj oraz soczystych owoców można wyczarować pyszne bezglutenowe ciasto owocowe.

Niemalże każdy uwielbia słodycze, jednak jest wiele osób, które z powodu różnych alergii nie mogą sobie pozwolić na słodkie pyszności. W tym przypadku warto skorzystać z poniższych przepisów, które są proste i smaczne. Pyszne bezglutenowe ciasto owocowe można przyrządzić z sezonowych owoców w letnie dni, a także zimą, kiedy korzysta się z mrożonek i owoców w syropach.

Jabłkowo-gruszkowy deser
Aby przyrządzić pyszny deser należy przygotować następujące składniki: 100 gram mąki ryżowej, 100 gram mąki sojowej, 100 gram mąki kukurydzianej, 50 gram masła, 100 gram rodzynek, 100 mililitrów wody, szczyptę soli oraz 1 łyżkę sztucznego miodu. Ważne jest, aby składniki na bezglutenowe ciasto owocowe były dokładnie zważone i proporcje zostały zachowane. W przeciwnym wypadku masa nie będzie elastyczna i trudno będzie uzyskać pożądany smak. Aby zrobić nadzienie wystarczy przygotować 350 gram jabłek i tyle samo gruszek. Pierwszy krok to namoczenie rodzynek. Pozostawić rodzynki zalane wrzącą wodą na około 3 godziny. Wszystkie mąki przesiać i połączyć ze sobą. Dodać masło, wodę, sól oraz miód. Wyrobić ciasto i pozostawić w lodówce na pół godziny przykryte materiałową, czystą ściereczką. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto tworząc wysokie brzegi. Pokroić jabłka i gruszki w plasterki, położyć na cieście i zapiekać przez godzinę we wcześniej nagrzanym piekarniku do 175 stopni. Jabłka i gruszki można także wcześniej poddusić w małym rondelku z odrobiną wody (wtedy będą bardziej jednolitą masą).

Szybkie ciasto ucierane
Inny przepis jest jeszcze szybszy w wykonaniu, albowiem jest to ciasto ucierane. Przede wszystkim należy przygotować następujące składniki: 250 gram bezglutenowej mąki, 100 gram cukru, 5 gram bezglutenowego proszku do pieczenia, 100 gram margaryny, 2 jaja, łyżkę octu oraz dowolne owoce, na przykład truskawki, maliny, wiśnie czy śliwki. Pierwszy krok to rozpuszczenie w rondelku margaryny. Należy robić to na bardzo małym ogniu, aby tłuszcz się nie przypalił. Zdjąć z ognia. Kolejny krok to przesianie mąki razem z proszkiem do pieczenia. Następnie sparzyć jajka, żółtka z cukrem ubijać na puszystą masę przez około 10 minut (aż będzie jednolita). Dodawać stopniowo (po jednej łyżce stołowej) mieszankę mąki i proszku do pieczenia do masy z jajek i cukru. Dodać chłodną, roztopioną margarynę. Ubić białka na sztywną pianę, dodać razem z octem do masy. Dokładnie i delikatnie wymieszać i przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Ułożyć na wierzchu umyte i oczyszczone owoce. Można posypać cynamonem, aby bezglutenowe ciasto owocowe było bardziej aromatyczne. Piekarnik rozgrzać i wstawić placek. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 – 40 minut. Kiedy ostygnie posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Idealny dodatek do kawy czy herbaty dla całej rodziny.