Jak upiec cantuccini

Włoska kuchnia to pochwała prostoty, dowodem czego jest przepis na cantuccini - proste i tanie w przygotowaniu, chrupkie ciasteczka.

Te małe pyszne ciasteczka pochodzą ze słynącego z wyśmienitej kuchni regionu Włoch - Toskanii. Zwane są również cantucci (cantuccini to zdrobnieni) lub biscotti di Prato, co oznacza biszkopty z Prato, choć w rzeczywistości nie mają z biszkoptami wiele wspólnego. Są twarde, chrupiące i nadają się jako przekąską do kawy, herbaty, mleka a nawet wina.

O przygotowaniu cantuccini
Samodzielne przygotowanie ciasteczek nie wymaga kunsztu kulinarnego, więc jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego będą idealnym rozwiązaniem. Istnieje oczywiście tyle wersji cantuccini, ilu zwolenników tego przysmaku. Poniżej przedstawiony jest przepis podstawowy, który można urozmaicać dodając suszone owoce, ziarna zbóż, czy czekoladę. Można eksperymentować do woli i zaskoczyć przyjaciół nowym połączeniem smaków. Składniki potrzebne do wykonania wersji klasycznej nie są bardzo drogie i dostępne w każdym sklepie. Bardzo możliwe, że większość z nas ma je w domu.

Cantuccini migdałowe (około 40 ciasteczek)
Składniki
- 300 gram nieobranych migdałów (zamiennie orzechów laskowych lub włoskich)
- 500g mąki pszennej,
- 4 jaja,
- łyżka masła,
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie skórka cytrynowa lub pomarańczowa

Wykonanie (około 60 minut)
Część migdałów należy posiekać ,ale nie zbyt drobno ,a część z nich rozdrobnić nożem lub w blenderze. Mąkę jaja i masło zmieszać razem, dodać migdały oraz ewentualnie inne składniki. Z dość twardego i zwartego ciasta, jakie otrzymamy, trzeba uformować wałki o średnicy 3-4 cm, które muszą trafić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 30 min. Po wyjęciu i delikatnym ostudzeniu ciasta należy pokroić je na mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną cukru i podpiekać w piekarniku ok. 15 minut w 150 stopniach. Następnie wyjąć, obrócić cantuccini, posmarować jeszcze raz jajkiem i piec do zrumienienia.

Przechowywanie i podawanie
Ciastka przechowywane w puszce lub słoiku będą zawsze pod ręką na wypadek odwiedzin niespodziewanych gości lub po prostu uzupełnieniem porannej kawy. Pokruszone cantuccini są także świetnym dodatkiem do lodów lub innych deserów , a ładnie opakowane będą idealnym upominkiem.