Jak upiec ciasto marchewkowe?

Przygotowanie składników, pieczenie oraz wykonanie pysznej polewy to przepis na nieziemskie ciasto marchewkowe.

Niezwykle puszyste, wilgotne i smakowite ciasto marchewkowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Jego smak jest oryginalny i niezastąpiony. Ten pyszny deser staje się coraz bardziej popularny, chociaż wiele osób podchodzi do niego z nutką sceptycyzmu. Warto jednak spróbować marchewkowego ciasta pod chmurką i znaleźć się w siódmym niebie.

Składniki na ciasto

Aby przygotować ciasto marchewkowe należy sporządzić listę zakupów. Przede wszystkim będą potrzebne 2 jaja kurze, 200 gram drobno startej marchwi, 5,3 gram sody oczyszczonej, 2,5 gram proszku do pieczenia oraz 6,5 gram soli i 6 gram cynamonu. Ponadto należy przygotować 200 gram mąki pszennej, 200 gram cukru trzcinowego, 150 mililitrów oleju, a także po 50 gram wiórków kokosowych i orzechów włoskich. Ostatni składnik to ananas (może być z puszki) - potrzebne jest 70 gram tego owocu.

Wykonanie ciasta marchewkowego

Pierwszy krok to ubijanie jaj mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Jajka powinny zwiększyć dwukrotnie swoją objętość, być ubite na gładką, jednolitą i puszystą masę. Dodać cukier i dalej miksować, aż składniki bardzo dokładnie się połączą. Nie przerywając ubijania, powoli, partiami dolewać olej aż do całkowitego wymieszania się produktów.

Dodatki do ciasta

Do powstałej masy dodać drobno startą marchew, orzechy oraz ananasa. Wymieszać bardzo delikatnie, wsypać wiórki kokosowe i jeszcze raz zamieszać. Mąkę pszenną przesiać dwukrotnie wraz z proszkiem do pieczenia i wsypać ostrożnie do mieszanki składników. Dodać cynamon, który nada ciastu niebiańskiego aromatu, sól oraz sodę oczyszczoną i połączyć wszystkie produkty.

Pieczenie marchewkowego deseru

Niewielką formę (o boku około 20 centymetrów) starannie wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do foremki i wygładzić wierzch. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Piec ciasto około 60 - 70 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto marchewkowe w piekarniku z delikatnie uchylonymi drzwiczkami. Kiedy nieco ostygnie, wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy będzie miało temperaturę pokojową, przekroić ciasto poziomo, tworząc dwa placki.

Polewa zwieńczająca ciasto

Słodką polewę należy przygotować z 300 gram cukru pudru, 100 gram serka homogenizowanego, 50 gram masła oraz laski wanilii. Masło zmiksować z serkiem a następnie dodawać partiami cukier i zeskrobane ziarenka z wanilii. Gotową masę wstawić na dwie godziny do lodówki. Kiedy polewa zesztywnieje, 1/3 nałożyć na jeden placek i przykryć drugim. Wierzch ciasta marchewkowego przykryć resztą polewy.