Jak upiec delikatny biszkopt

Aby upiec delikatny biszkopt, należy odpowiednio przygotować ciasto i upiec je w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni.

Biszkopt jest lekkim ciastem, które może być bazą nie tylko do tortów, ale też do wielu ciast przekładanych kremem czy ozdabianych owocami i galaretką. Sam w sobie, posypany kruszonką, również nadaje się na przekąskę. Ciasto biszkoptowe przygotowywane jest na bazie jajek i mąki. Zaletą tego wypieku jest brak tłuszczu. Upieczenie delikatnego biszkopta jest jednak wielką sztuką – ciasto to zwykle opada, jest zagrożone możliwością powstania zakalca. Tajemnica udanego biszkopta leży we właściwym wyrobieniu ciasta oraz zapewnieniu odpowiednich warunków do pieczenia.

Składniki na delikatny biszkopt
– 220 mililitrów (szklanka) mąki pszennej
– 5 świeżych jaj
– 150 mililitrów (niepełna szklanka) cukru pudru
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– torebka cukru waniliowego
– szczypta soli
– cztery łyżki wody

Metody wyrabianie ciasta
Upieczenie delikatnego biszkopta wiąże się z przygotowaniem puszystej masy. Istnieją dwie metody łączenia składników na biszkopt – metoda „na ciepło” i metoda „na zimno”. Sposób „na ciepło” polega na łączeniu składników masy podczas podgrzewania ich na parze. Metoda „na zimno” jest pracochłonniejsza, ale masa, która powstaje przy jej zastosowaniu jest puszystsza, a upieczony biszkopt delikatniejszy. Sposób „na zimno” wymaga zachowania określonej kolejności łączenia składników. Najpierw należy oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Jest to bardzo ważne, ponieważ właśnie białka nadadzą ciastu puszystości. W drugiej misce trzeba ubić na gładką masę żółtka z cukrem. Później do ubitych żółtek dodać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie połączyć. Muszą utworzyć jednolitą masę. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać wodę w zależności od potrzeb jedną do czterech łyżek. Na koniec dodać pianę z białek. Całość należy połączyć, używając najniższych obrotów miksera. Masa nie musi być jednolita, powinna zachować puszystość. Podczas miksowania do ciasta można dodać łyżkę kakao, wtedy biszkopt będzie miał kakaowy kolor.

Pieczenie i wyjmowanie biszkopta z piekarnika
Masę należy wylać na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką bądź kaszą manną blaszkę. Jeśli po upieczeniu delikatny biszkopt ma być bazą do tortu, masę wylać na tortownicę, jeśli zaś biszkopt ma być bazą innego ciasta, można użyć prostokątnej blaszki. Aby upiec delikatny biszkopt należy włożyć blaszkę na dwadzieścia pięć do trzydziestu minut do piekarnika rozgrzanego do stu osiemdziesięciu stopni. Podczas pieczenia nie powinno się robić w kuchni przeciągu ani nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Po upieczeniu warto zostawić biszkopt jeszcze na pięć minut w zamkniętym piekarniku, aby jeszcze wyrosło. Później uchylić drzwiczki na kwadrans i dopiero po upływie tego czasu wyjąć blaszką z ciastem. Dzięki temu zabiegowi biszkopt będzie delikatny, idealnie wyrośnie i na pewno nie opadnie.