Jak upiec gęś: przepis

Aby upiec gęś, wystarczy dobre mięso, aromatyczne przyprawy, wykwintne nadzienie i trochę więcej czasu, albowiem takie danie wymaga szczególnych przygotowań.

Gęś jest popularnym rodzajem mięsa w Polsce. Dawniej była zarezerwowana jedynie dla arystokracji, która zachwycała się tłustym i przepysznym mięsiwem, podawanym z przeróżnymi dodatkami. Dziś, choć już częściej trafia na polskie stoły, szczególnie podczas świąt, wiele osób boi się podjąć upieczenia gęsi - niepotrzebnie! Nie wymaga to szczególnych umiejętności. Każdy może przygotować soczystą i aromatyczną gęsinę.

 

  • Pierwszy krok: wybór mięsa
    Gęś najlepiej smakuje pod koniec listopada, kiedy mięso jest lepsze, albowiem na zimę gęś przybiera na wadze i jest bardziej tłusta. Dlatego też warto jadać gęsinę jesienią, kiedy przychodzą chłodne dni, a organizm potrzebuje bardziej sytych potraw. Aby upiec gęś, powinno się wybierać mięso wysokiej jakości. Jest dość drogie, ale nie należy na nim oszczędzać i wybierać tylko gęsi ze sprawdzonych źródeł, które na pewno będą świeże i dobrej klasy.
  • Aromatyczna oprawa
    Oczyszczone i osuszone mięso należy dokładnie natrzeć przyprawami. Co prawda wybór aromatycznych dodatków jest dowolny, ale z pewnością warto gęś natrzeć solą, majerankiem, czy ziołami prowansalskimi. Nie powinno się używać zbyt wielu przypraw, albowiem naturalny aromat mięsa winien być zachowany. Pokryć tuszkę przyprawami zarówno od zewnętrznej, jak i wewnętrznej strony.
  • Owocowe serce gęsi
    Często mówi się, iż nadzienie jest sercem mięsiwa. Najbardziej popularnym dodatkiem są jabłka, które umieszcza się wewnątrz gęsi. Owoce należy obrać ze skórki, usunąć gniazda i pokroić w ćwiartki. Można dodać także rodzynki lub gałązki majeranku. Gęsina doskonale komponuje się także ze śliwkami czy morelami. Inny sposób to nadziewanie gęsi ziemniakami lub innym rodzajem przyprawionego mięsa.
  • Pieczenie i podlewanie
    Nie jest możliwe podanie dokładnego czasu, podczas którego powinno się upiec gęś. Zakłada się, iż na średniej wielkości mięso należy poświęcić około 2-3 godzin. Na samym początku gęsinę powinno się umieścić w piekarniku nagrzanym do maksimum (około 220 stopni). W przypadku bardzo tłustej gęsi, warto przed pieczeniem nakłuć ją widelcem w kilku miejscach, aby tłuszcz lepiej się wytopił. Następnie temperaturę zmniejsza się o 20-30 stopni. Gęś należy umieścić w żaroodpornym naczyniu, brytfannie lub na blasze. Aby gęś nie była zbyt sucha, warto przywiązać nitką lub sznurkiem skrzydła i nogi do korpusu. W trakcie pieczenia gęsinę należy często podlewać sosem, mniej więcej co 10-15 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste i nie wyschnie. Można także dodać odpowiednią ilość wody, aby sos nie przypalił się w trakcie pieczenia.
  • Doskonałe wykończenie
    Upiec gęś na złoty kolor. Następnie jabłka można wyjąć z gęsiny i ułożyć wokół niej na półmisku. Mięso najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami, ewentualnie z kluskami śląskimi, które można polać sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Ponadto gęsina dobrze współgra z modrą kapustą lub inną wyrazistą surówką.