Jak upiec szkockie naleśniki

Wystarczy kilka dodatkowych składników, syrop klonowy lub konfitury, a zwyczajne naleśniki zmieniają się w szkockie naleśniki. Miła odmiana dla każdego podniebienia.

Naleśnik, jak podają encyklopedie, to proste danie mączne smażone na patelni. Fakt jest taki, że naleśniki są naprawdę prostą w przygotowaniu potrawą, jednak każdy ze smakoszy nie może przejść obojętnie obok tak prostego, a zarazem wyśmienitego dania jakim są szkockie naleśniki.

Potrawa z czasu dzieciństwa

Naleśniki, z pewnością każdy z nas może skojarzyć z domem rodzinnym. Potrawa ta może być przygotowana na różne sposoby. Najpopularniejszą odmianą, jaka króluje na polskich stołach, są naleśniki z dżemem lub białym serem roztartym z cukrem. Jednak naleśniki można podawać również na ostro, zapiekając je z serem, pieczarkami, szynką i przyprawami. Naleśniki są na tyle uniwersalne, że można je dopasować do różnych gustów. Królują one nie tylko na polskich stołach. Bardzo popularne stały się swego czasu szkockie naleśniki, które są równie proste w przygotowaniu, co ich tradycyjne odpowiedniki, a wprowadzają nieco urozmaicenia do naszej kuchni.

Szkocki wariant naleśników

Każda gospodyni domowa może pozwolić sobie na podanie tradycyjnego dania w nieco innej formie. Aby upiec szkockie naleśniki, potrzebne nam będzie 1 jajko, 60 gram białego miałkiego cukru, 30 gram masła śmietankowego, 280 mililitrów mleka, 230 gram mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody. Pierwszym krokiem do przyrządzenia szkockich naleśników jest przygotowanie ciasta. W miseczce roztrzepujemy jajko z połową cukru. Następnie roztapiamy masło w niedużym garnku i dodajemy cukier, który nam pozostał. Mieszamy całość do momentu całkowitego rozpuszczenia się i zestawiamy z gazu do ostygnięcia. Następnie, do miski wsypujemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Ciągle mieszając dolewamy wcześniej przygotowane masło z cukrem i masę z jajkiem. Całość należy dokładnie wymieszać, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji pozbawionej grudek. Następnie, miskę należy wstawić na około 2 godziny do lodówki. Tym oto sposobem przygotowaliśmy ciasto na szkockie naleśniki.

Smażenie szkockich naleśników

Smażenie tego specjału nie różni się właściwie od smażenia klasycznych naleśników. Szkockie naleśniki smażone są na specjalnych patelniach, które mają okrągłe otworki określonej wielkości, w które wlewa się ciasto na naleśniki. Taka patelnia nie jest jednak konieczna, aby cieszyć się ich smakiem. Wystarczy, że na dobrze rozgrzaną patelnię, otłuszczoną masłem lub margaryną, będziemy wlewać niewielkie porcje ciasta w kilka miejsc na patelni, pilnując, aby porcje te nie były zbyt duże, aby naleśniki nie posklejały się ze sobą. Ciasto naleśnikowe podczas smażenia urośnie, a szkockie naleśniki staną się pulchne i puszyste. Trzeba pamiętać, aby ostrożnie przewracać je na drugą stronę. Początkowe partie naleśników mogą smażyć się nieco dłużej niż kolejne, gdyż patelnia nie będzie jeszcze dobrze nagrzana. Przed każdym kolejnym wylaniem ciasta na patelnię nie wolno zapomnieć o ponownym natłuszczeniu patelni. Szkockie naleśniki można podawać z konfiturami lub tradycyjnie, z syropem klonowym. Smacznego!