Jak uszyć czapkę kucharską krok po kroku

Aby uszyć czapkę kucharską potrzeben będą między innymi materiał, igła i nitka lub/i maszyna do szycia a wykonuje sie ją w kilku prostych krokach.

Jeśli jesteś zawodowym kucharzem, lub po prostu chcesz profesjonalnie wyglądać na domowym grillu lub we własnej kuchni, możesz własnoręcznie uszyć czapkę kucharską. Nie tylko będzie się dobrze prezentowała, ale spełni też ważną funkcję zbierając włosy i chroniąc je przed wpadnięciem do garnka. Czapka kucharska jest też nieoceniona w pochłanianiu potu, który w gorącej kuchni może ci przeszkadzać podczas przygotowywania potraw.

 

  1. Materiały potrzebne do wykonania czapki kucharskiej
    Do uszycia czapki kucharskiej będziesz potrzebował kilku niezbędnych rzeczy: kawałka materiału, nici w odpowiednim kolorze, igły, maszyny do szycia oraz miary krawieckiej. Przydatne okaże się też żelazko, deska do prasowania, nożyczki, ołówek, kawałek kartonu i odrobina sprytu. Jeśli chodzi o rodzaj materiału, najlepsza będzie gruba bawełna. Kolor lub wzór możesz wybrać według własnego uznania. Pamiętaj jednak, że w takim wypadku nici powinny pasować do koloru materiału.
     
  2. Przygotowanie opaski
    Na początek zmierz obwód swojej głowy. Miara krawiecka powinna być umieszczona tuż nad brwiami i musi przechodzić na tył głowy. Zanotuj pomiar na kartce. Wytnij pas wybranego materiału dłuższy o kilka centymetrów od zdjętej miary. Jego szerokość może mieć przykładowo 12 centymetrów. Zegnij wycięty pas wzdłuż długości, a następnie zaprasuj żelazkiem kant. Dzięki temu łatwiej będzie nałożyć czapkę i będzie ona ładniej wyglądać. Teraz musisz zagiąć 1,3 centymetra długości do wewnątrz powstałego pasa i ponownie przyprasować materiał. Zszyj dłuższą krawędź przy użyciu maszyny do szycia. Krótsze krawędzie zszyj razem, tak, aby stworzyły koło.
     
  3. Wykonanie denka
    Rozłóż resztę bawełny na stole i umieść na niej wycięte z kawałka kartonu koło. Powinno mieć 18 centymetrów średnicy. Możesz użyć szpilek, żeby szablon się nie przesuwał. Za pomocą ołówka odrysuj kształt na materiale. Zdejmij szablon i wytnij koło. Nie musisz zostawiać zapasu, więc tnij po linii. Używając maszyny do szycia wykonaj serię szwów zbierających co 2,5 centymetra po całym obwodzie koła. W tym celu użyj nici, która będzie dłuższa od obwodu głowy o 5 centymetrów. Czasem łatwiej jest wykonać to ręcznie za pomocą igły i nici, ponieważ możesz skontrolować jej długość.
     
  4. Wykończenie uszytej czapki kucharskiej
    Pozostawione wcześniej kilka centymetrów nici posłuży ci do ułożenia materiału w plisy. Dlatego kiedy będziesz wiązać razem końce nici, pozostaw w tym celu około 3 centymetrów. Postaraj się ułożyć plisy tak równo, jak to tylko możliwe. W ten sposób wykończona zostaje górna część czapki. Ostatni etap to zszycie górnej części z wcześniej przygotowanym przez ciebie pasem. Połącz obie części szpilkami tak, aby pas był wywinięty na denko czapki. Maszyna do szycia posłuży ci do zszycia ich razem. Najlepiej będzie jeśli wybierzesz zwykły ścieg. Odwiń opaskę i czapka jest gotowa. Teraz możesz założyć uszytą czapkę kucharską i stać się profesjonalnym kucharzem we własnym domu.