Jak utrwalić sok winogronowy

Utrwalić sok winogronowy można na trzy sposoby - pasteryzując go bądź... robiąc wino lub nalewkę.

Pasteryzacja, produkcja wina, produkcja nalewki to trzy najskuteczniejsze sposoby, aby utrwalić sok winogronowy. Pierwszy sposób jest idealny dla osób niepijących alkoholu lub posiadających dzieci, natomiast drugi i trzeci są w Polsce coraz popularniejsze, choć ze względu na klimat, uprawa smacznych winogron jest niezwykle trudna.

Domowa produkcja soku winogronowego
Istnieją dwa najpopularniejsze sposoby pozyskiwania soku winogronowego. Jednym z nich jest użycie sokownika parowego. Dobrej jakości sokownik parowy to koszt nawet kilkuset złotych, jednak korzystając z niego można uzyskać sok z niemal wszystkich gatunków owoców. Instrukcja użytkowania i wytwarzania soków powinna znajdować się w opakowaniu sokownika. Użycie sokownika parowego w dużej mierze pozbawia jednak sok najwartościowszych składników czyli witamin. Taki sok jest ponadto mniej smaczny, niż ze świeżo wydciśniętych owoców. Lepszą, choć znacznie bardziej pracochłonną metodą jest uzyskiwanie soku na zimno, a następnie pasteryzacja, połączona z utrwalaniem cukrem. W tym wypadku należy zmiażdżyć winogrona (na przykład tłuczkiem do ziemniaków), zasypać cukrem (ilość wedle uznania) i po odczekaniu 2-3 godzin wycisnąć grona za pomocą wyciskarki do owoców. W trakcie miażdżenia tłuczkiem można dolać odrobinę pektopolu - środka pozwalającego efektywniej odzyskać sok. Aby utrwalić sok winogronowy, należy następnie zapasteryzować go - najlepsze do tego będą szklane butelki po sokach dla dzieci, ewentualnie słoiki. Pasteryzacja powinna trwać około 15-20 minut. Wstawiamy mocno zakręcone butelki do garnka z ciepłą (niegorącą, niewrzącą!) wodą, uprzednio położywszy na dnie wycięty z grubego kartonu okrąg o średnicy odpowiadającej średnicy garnka, aby zapobiec obtłuczeniu słoików/butelek, po około 15 minutach wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec należy sprawdzić na losowej butelce, czy zakrętka "zassała się" do wnętrza słoika - wówczas mamy pewność, że proces pasteryzacji zakończył się sukcesem.

Domowa produkcja wina i nalewki
Utrwalić sok winogronowy można także w bardziej pracochłonny, lecz również bardziej satysfakcjonujący sposób - produkując domowe alkohole, to jest wino bądź nalewkę winogronową. Produkcja wina to temat niezwykle obszerny, toteż informacji o nim należy zasięgnąć bądź w literaturze fachowej, na portalach winiarskich, bądź też w sklepie ze specjalistycznym sprzętem. Także nalewki winogronowe uzyskać można na wiele sposobów - najlepsze przepisy można zaś znaleźć wśród własnej rodziny. Przed przystąpieniem do robienia soku warto także zapytać swojej mamy, babci czy cioci o ich sposoby, by utrwalić sok winogronowy.

Z nami zarobisz łatwo i szybko