Jak własnoręcznie zrobić bombki choinkowe?

Bombki choinkowe można zrobić przy pomocy masy solnej oraz wydmuszek z jajek – są to tanie i dość efektowne sposoby na oryginalne ozdobienie świątecznego drzewka.

Rozpoczął się w sklepach okres przedświąteczny. Hipermarkety bombardują nas iluminacjami i ozdobami świątecznymi. Warto jednak nie poddawać się szałowi zakupów i samodzielnie wykonać bombki choinkowe. To nie tylko tańsza opcja, ale również okazja, aby drzewko wyglądało oryginalnie.

 

Bombki choinkowe z masy solnej

 

Jednym z prostszych sposobów na zrobienie bombek, jest ulepienie ich z masy solnej. Najprostszy przepis na nią, to użycie po jednej szklance mąki i soli oraz dodanie do nich około trzech czwartych szklanki wody. Wodę dodaje się stopniowo, do uzyskania odpowiedniej lepkości masy. Jeżeli pierwsze bombki po wyschnięciu wydają nam się zbyt ciężkie, możemy zmienić proporcję i dać więcej mąki niż soli. Po utworzeniu odpowiedniego kształtu bombki (a dzięki plastyczności masy, można uformować nie tylko kule, ale również szyszki, gwiazdki, choinki i tym podobne cudeńka), na jej wierzchołku, przy pomocy małego kawałka masy, dorabiamy uszko. Jest ono niezbędne, do przewleczenia późniejszej zawieszki, dzięki której bombkę umieścimy na choince. Następnie należy wysuszyć bombki w piekarniku. Jeżeli używamy elektrycznego, to nagrzewamy go do około siedemdziesięciu pięciu stopni Celsjusza, jeżeli gazowego – do sześćdziesięciu stopni. Należy uważać, aby się nie przypaliły. Kolejnym krokiem jest sprawienie, aby bombki choinkowe były kolorowe. Można to uczynić na kilka sposobów. Pierwszym jest dodanie do masy solnej (przed ulepieniem) odpowiednich barwników do ciast lub pigmentów malarskich. Innym, o wiele prostszym, jest pomalowanie bombek po wyschnięciu. Do tego celu nadają się lakiery do paznokci (ładnie się błyszczą, ale są mało wydajne), farby akrylowe lub plakatowe. Kolor utrwalamy przy pomocy lakieru bezbarwnego, przed dorobione uszko przewlekamy nitkę lub wygięty spinacz i gotowe.

 

Bombki choinkowe z wydmuszek

 

Jest to równie dobry sposób na to, aby stworzyć oryginalne bombki choinkowe. Co więcej – ich produkcja jest bardzo tania, zwłaszcza biorąc pod uwagę zużycie jajek do świątecznych wypieków. Wydmuszkę robimy przy pomocy dużego gwoździa, którym przebijamy delikatnie (acz stanowczo) szczyt jajka oraz jego podstawę (węższy i szerszy czubek). Następnie wnętrze jajka wydmuchujemy do miseczki. Skorupkę delikatnie myjemy i osuszamy, przygotowując ją do dalszych etapów tworzenia bombek. Z jaja kurzego można zrobić standardową bombkę, tworząc bożonarodzeniową pisankę. Przez otwory, którymi wydmuchaliśmy wnętrze, przewlekamy sznurek, na którym zawiesimy bombkę na choince. Następnie farbami plakatowymi, mazakami lub barwnikami do jajek malujemy świąteczne wzory. Można również okleić skorupki papierem do pakowania, przyklejonym klejem do tapet. Innym sposobem, na stworzenie bombek choinkowych z wydmuszek, jest zrobienie z nich Świętych Mikołajów. Do tego celu potrzebna jest wata, klej do tapet (lub zwykły szkolny do papieru, ale słabiej trzyma), kawałek czerwonego papieru i czarny mazak. Z czerwonego papieru robimy czapeczkę, oklejając ją u dołu watą. Na szczycie czapeczki robimy z waty pomponik i całą czapeczkę przyklejamy na górze wydmuszki. Poniżej rysujemy mazakiem oczy i nos, pod którym przyklejamy również kawałek waty imitujący brodę. Zawieszkę przyczepiamy do czapki Mikołaja (nitkę po prostu przewlekamy przez czapkę) i wieszamy na choince.