Jak wyprodukować własny miód

By wyprodukować własny miód, można użyć kwiatów dziewanny lub mniszka lekarskiego, co daje pewność, że produkt jest całkowicie naturalny.

Miód jest przede wszystkim popularnym środkiem leczniczym. Służy nie tylko w walce z przeziębieniem lub obniżoną odpornością. Połączony na przykład z czosnkiem, cebulą, burakami lub mlekiem ma właściwości wspomagające leczenie chorób układu oddechowego, pokarmowego, krążenia, a nawet układu moczowego. Można również używać go zamiast cukru do słodzenia herbaty, co również jest zdrowe. Jest bogaty w wartościowe składniki i smaczny. Aby wyprodukować własny miód potrzeba naprawdę niewiele.

Miód z dziewanny
Najpierw należy zebrać kwiaty dziewanny, pamiętając, by była to odmiana hodowana w ogrodach, a nie rosnąca dziko, gdyż wtedy roślina jest bardziej dorodna. Najlepszą porą na zbiór jest przełom lipca i sierpnia. Ważne, by zbierać w pełnym słońcu, gdyż kwiaty są wtedy w stadium pełnego rozkwitu. Po oczyszczeniu ich z owadów (najczęściej wystarczy po prostu dmuchnąć), należy umieścić je w średniej wielkości słoiku z zakrętką (wcześniej musi być on umyty, wyparzony i odstawiony do samodzielnego wyschnięcia) tak, by swobodnie wypełnić nimi około 3/4 objętości słoika. Na wierzch wsypujemy dwie łyżki cukru, powinien przemieścić się w dół między kwiatami. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na kilka godzin. Cukier powoli zacznie się topić, a na dnie słoika zbierze się słodki syrop gotowy do użycia. Należy też pamiętać, że jest to produkt naturalny i po upływie dwóch dni może zacząć fermentować.

Miód z mniszka lekarskiego
Aby wyprodukować własny miód potrzebne będą: kwiaty mniszka lekarskiego, 2 średnie cytryny, 1 kilogram cukru, a także litr wody. Należy zebrać około czterystu dobrze rozwiniętych kwiatów. Dla ułatwienia warto pogrupować je po 10 sztuk, gdyż tylko dzięki tak dokładnej mierze jesteśmy w stanie dobrać odpowiednie proporcje. Mniszek zbieramy w maju do godziny 10.00 przed południem. Czas zbioru jest tak krótki dlatego, że około południa kwiaty zamykają się i nie są już przydatne. Zebrane kwiaty rozkładamy na białym papierze w dobrze nasłonecznionym miejscu, by pozbyć się owadów. Po upływie dwóch, do trzech godzin, wkładamy je na sito i opłukujemy. Następnie należy je umieścić w dość dużym garnku. Cytryny, dokładnie umyte, wypestkowane i pokrojone w plastry (ze skórką), również wkładamy do garnka. Zalewamy litrem wody i podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia (nie gotować). Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na 24 godziny. Po upływie doby należy przecedzić ją przez gęste sito. Postawić ponownie na ogniu i podgrzać. Dosypać cukier, wymieszać i gotować do uzyskania gęstszej konsystencji. Z czterystu dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka powinno wyjść około 3,5 słoika miodu. Tak przygotowany miód ma działanie uodparniające przez co wspomaga walkę z przeziębieniem, jak również doskonale osłabia ból gardła.