Jak zaparzyć yerba mate?

Aby zaparzyć yerba mate potrzebnych jest kilka akcesoriów, takich jak materko i bombilla, a także podstawowa wiedza o tym pobudzającym napoju.

Aby zaparzyć yerba mate, pozornie wystarczy kubek, zaparzacz do herbaty i oczywiście sam susz mate. Jest to jednak tylko namiastka, która nie wystarcza prawdziwym miłośnikom tego napoju - do jego prawidłowego sporządzenia potrzebny jest profesjonalny sprzęt, a także wiedza.

Yerba mate - energetyzujący wywar

Ostrokrzew paragwajski to krzew, rosnący jedynie w wyjątkowych warunkach klimatycznych. Jako pierwsi niezwykłe właściwości suszu z liści i gałązek tego krzewu odkryli Indianie. Obecnie ten niezwykle bogaty w kofeinę napój z upodobaniem pijają zarówno rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej, jak i Europejczycy. Mate jest napojem o specyficznym zapachu i nadzwyczajnych właściwościach pobudzających. Nawet umiejętnie zaparzona yerba mate jest bardzo gorzkim napojem, do smaku którego trzeba się przyzwyczaić. Choć z wyglądu kojarzy się z herbatą, właściwościami bardziej przypomina kawę - zawiera bowiem bardzo duże ilości kofeiny. Jednak przeciwieństwie do kawy, mate zmniejsza uczucie głodu i jest źródłem witamin i składników mineralnych: A, C i witamin z grupy B, potasu, magnezu, żelaza, wapnia i sodu.

Akcesoria potrzebne do parzenia yerba mate

Aby prawidłowo zaparzyć yerba mate, nie wystarczy kubek. Potrzebne jest niewielkie, pękate naczynie, zwane materko lub matero. Pierwotnie wykonywane ono było z tykwy - tropikalnej rośliny z rodziny dyniowatych. W tym momencie bardzo często naczynia produkuje się z innych materiałów, jednak do dziś na materko zwyczajowo mówi się "tykwa", niezależnie od materiału, z którego zostało wykonane. Drugim elementem potrzebnym do prawidłowego przygotowania jest bombilla -  rurka, najczęściej metalowa, z jednej strony zakończona ustnikiem, z drugiej zaś sitkiem, które nie pozwala fusom dostać się do tej osobliwej słomki. Koszt zestawu waha się od kilkunastu do kilkuset złotych w zależności od materiału i sposobu wykonania. Początkującemu miłośnikowi mate wystarczy zestaw, którego cena mieści się w granicach 30-60 złotych.

Jak parzyć yerba mate?

W przeciwieństwie do herbaty, aby zaparzyć yerba mate o odpowiednim smaku należy nasypać jej dość dużo - nawet do 2/3 wysokości materka. Po wsypaniu suszu należy wstrząsnąć naczynkiem, zatykając je ręką. Działanie to ma na celu przesunięcie suszu na jedną ze stron materka. Po drugiej stronie należy włożyć bombillę, zatykając przy tym jej wylot palcem - pozwoli to zapobiec dostaniu się suchej yerba mate do jej środka. Yerba mate należy zalewać powoli wodą o temperaturze 70-80°C - nie wrzątkiem! Warto zaopatrzyć się zatem w termometr z odpowiednią skalą - kosztuje on kilka złotych. Mate można zalewać nawet kilkanaście razy, aż do utraty smaku - warto jednak wiedzieć, że po 3-4 zalaniu traci ona swoje właściwości pobudzające.

Z nami zarobisz łatwo i szybko