Jak zbudować wędzarnię w ogrodzie

Cudowny zapach i smak wędzonych serów, ryb i mięs, a także atut przedłużenia trwałości tych produktów dzięki własnoręcznie zbudowanej wędzarni w ogrodzie.

"Szynka babuni", "kiełbasa swojska" takimi nazwami kuszą nas firmy wędliniarskie. Tymczasem zdrowe, pozbawione dużej ilości konserwantów wędliny, możemy przygotować sami. Świeżość produktów zabezpieczymy dzięki obróbce cieplnej. Powyższe argumenty przekonują do tego, by samodzielnie zbudować wędzarnię w ogrodzie.

Co będzie potrzebne?
Najprostsza wędzarnia składa się z czystej, metalowej beczki, ceramicznej lub metalowej rury i paleniska. Wybrane materiały powinny być odporne na wysoką temperaturę, a cała konstrukcja powinna być szczelna. Aby zbudować wędzarnię w ogrodzie - najprostszą, potrzebujemy beczki o pojemności około 100 litrów. W pojemniku wiercimy dwa otwory, w które wkładamy metalowy pręt. Na nim będziemy zawieszać nasze produkty. Żeby dym dobrze wniknął w potrawy, beczkę przykrywamy pokrywką zostawiając małą przestrzeń na uchodzące powietrze. Komora wędzarnicza powinna być położona wyżej w stosunku do paleniska. Przy pomocy kolanka, z dnem beczki szczelnie łączymy rurę doprowadzającą dym. Rura może mieć długość od 1 do 2 metrów. Długość przewodu zależy od tego ile uwagi i czasu chcemy poświęcić naszym potrawom. Im dłuższy przewód, tym mamy więcej czasu dla siebie. Rura działa na zasadzie komina, powinna być nachylona pod kątem, wtedy dym wędruje ku górze. Trzecim elementem potrzebnym do budowy jest palenisko, z którego rurą odprowadzany jest dym. Może nim być wykopany otwór w ziemi. Palenisko powinno być osłonięte przed wiatrem, z ograniczonym dostępem powietrza, jednocześnie powietrza powinno być na tyle, by ogień nie zgasnął.

Wyposażenie ogrodowej wędzarni
Jeśli już udało się nam zbudować wędzarnię w ogrodzie, możemy wyposażyć ją w wiele usprawnień ułatwiających obsługę. Palenisko może mieć wbudowany ruszt i drzwi, chociaż nie jest to niezbędne dla poprawnego działania całego urządzenia. Ponadto aby zabezpieczyć się przed oparzeniem, komora wędzarnicza może zostać obudowana materiałem termoizolacyjnym. Dla lepszej kontroli temperatury wewnątrz beczki możemy umieścić termometr z odpowiednim zakresem temperatur. Również przykrycie beczki może zostać zmodernizowane, co ułatwi kontrolę temperatury w środku beczki. Ze względu na czas wędzenia, jak i temperaturę wewnątrz komory wyróżnia się: wędzenie gorące 40 – 90 stopni Celsjusza, ciepłe 22 – 40 stopnie Celsjusza i zimne 16 - 22 stopnie Celsjusza.
Najlepszym paliwem do opalania naszej świeżo zbudowanej wędzarni w ogrodzie jest drewno drzew liściastych, także drzew owocowych, jak wiśnia, czy grusza. Drewno drzew iglastych nie nadaje się ze względu na dużą ilość żywicy, która psuje smak potraw. Umieszczając w komorze przeznaczone do wędzenia potrawy, staramy się dobierać je pod względem czasu przygotowania i potrzebnej do tego temperatury. Najlepiej wędzić razem produkty tego samego rodzaju. W ogrodowej wędzarni możemy przygotowywać sery, ryby i mięso, nadając im niezrównany smak i aromat, zabezpieczając również w naturalny sposób przed wrogami żywności, takimi jak pleśń i bakterie.